Compaen Heren terug naar hun roots

door Tjerk Laan – HOORN – Sinds ruim een week beschikt het Westfries Museum in Hoorn over een topattractie in de vorm van het VOC-schip de “Halve Maen”. De mannen van VV Compaen waren er snel bij om het te enteren voor een fotosessie met de selectie voor het tweede seizoen in de Topdivisie.HM Hoorn 7-6-2015  630x420x72

Op 4 april 1609 vertrok de Engelse kapitein Henry Hudson (ca. 1565? – 1611) met de Halve Maen om in opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie te zoeken naar een noordoostelijke doorvaart naar Indië. Ergens boven de Noordkaap belemmerde zware ijsgang de doortocht en besloot Hudson, geheel tegen zijn instructies in, de steven naar het westen te wenden. Op 11 september 1609 voer hij de rivier op die nu zijn naam draagt en op basis van deze ontdekking stichtte Nederland de nederzetting Nieuw Amsterdam op het eiland Manhattan.

De roemruchte naamgever van Volleybalvereniging Compaen had een heel andere maritieme carrière: Claes Gerritsz. Compaen (Oostzaan, 1587 – 1660) was een onvervalste piraat die ruim 350 schepen buitmaakte en voor goed geld op de Barbarijse kust verpatste. Daarbij zag hij er geen been in om zich ook aan schepen van de “eigen” Nederlandse VOC te vergrijpen.

Dat rebelse zien we vandaag de dag bij de verre nazaten van Claes Gerritz. nog steeds terug. De mannen van VV Compaen houden er wel van om een beetje tegen de gevestigde orde van het Nederlandse volleybal aan te trappen; Het eerste seizoen in de nationale Topdivisie werd afgesloten met een prachtige vijfde plaats en de ambities reiken nog veel verder. Voor spelers die komend jaar mee op kaapvaart willen in de Topdivisie is altijd plek, aanmonsteren bij teammanager Marcel Vermeulen op marcelegvermeulen (at) gmail.com

Ter geruststelling: Het liep met Claes Compaen best redelijk af. Met een officieel pardon van de Staten Generaal overleed hij rustig op 25 februari 1660 in zijn geboortedorp Oostzaan. Volgens één bron “… in grooten armoede…”, dat dan weer wel, maar dat is de net-geen-wereldtop-volleyballer inmiddels gewend. Henry Hudson verging het een stuk minder… In 1611 werd hij samen met zijn zoon door zijn eigen muitende bemanning in een reddingsboot de ijskoude Hudson Baai opgestuurd, “never to be seen again and their fate is unknown”. Dus ook toen al zat het leven van een trainer-coach vol gevaren!

Volleybalvereniging Compaen Oostzaan:            www.vv-compaen.nl

VOC-schip de Halve Maen:                                    www.halvemaenhoorn.nl

Foto:     John van Geenen                                       www.johnspictures.nl