Brug te ver voor Compaen

OostzaanDe dames van VV Compaen Oostzaan hebben gisteren hun meerdere moeten erkennen in Mikro-Electro Symmachia Roosendaal. In minder dan 75 minuten wist de nummer 10 van de 2e divisie C met een 0-3 zege hun plek voor het volgende seizoen veilig te stellen. Compaen mag zich opnieuw een jaar bezinnen in de 3e divisie.

Ondanks het (te) mooie weer was er een grote schare zeer luidruchtige liefhebbers op het duel afgekomen en kon het seizoen 2014-2015 in stijl worden afgesloten. Beide teams hadden eerder in de week overtuigend afgerekend met Inter Rijswijk DS2, de nummer twee van de 3e divisie B, zodat de hoop op een kraker zeker gerechtvaardigd was.

De eerste set maakte die verwachting ook volledig waar. Tot 9-9 was het aftasten en hielden beide teams elkaar in evenwicht. Vervolgens liep Roosendaal voorzichtig uit, onder andere door opslagen van Esther Verbraak en Nienke de Groot. Compaen moest meteen heel diep gaan maar wist de achterstand tot maximaal vier punten te beperken. Gevolg was wel dat coach Ralf Muijs bij 16-20 al door z’n time-outs heen was, maar Oostzaan wist zich terug te vechten in de set en mocht zelfs op 24-23 het eerste setpunt noteren. Op dat moment bleek Symmachia de stabielere ploeg. Geen paniek, side-out pakken, een ketser en vervolgens het set-punt verzilveren met het “geheime wapen”: de omloop-bal van mid Joyce van Oorschot. Er zouden er nog vele volgen…

Het verlies van de eerste set kwam aan als een mokerslag bij Compaen. Met 16-25 werd de thuisploeg weggeslagen. Coach Ralf Muijs was ontgoocheld: ”Je speelt de tweede seizoenshelft fantastisch en in de finale laat je het liggen… Met één uitzondering haalde niemand z’n normale niveau.”

Desondanks bood set drie opnieuw mogelijkheden. Het Oostzaanse publiek bleef vol achter de ploeg staan en Compaen ging voortvarend van start, onder andere door opslagen van Fé Crippa en een prachtig kill-block van Dorien Conijn waardoor er uiteindelijk 10-6 op het bord stond. Die voorsprong bleek niet genoeg. Na 11-11 werd het een beetje chaotisch omdat het serveren zelfs op dit niveau een buitengewoon moeilijke opgave blijkt. Eerste scheidsrechter Pieter Ouwerkerk kreeg lamme armen van alle uit-opslagen. Misschien een beetje vileine constatering want het was wel duidelijk dat op dat moment de zenuwen bij beide ploegen door de keel gierden.

Het was opnieuw Symmachia die daar het meest professioneel mee omging. De al eerder aangehaalde omloop-aanval van Joyce van Oorschot, bediend door Jynthe Beijer, bleek dodelijk: Drie directe punten vanaf 18-19. De video-analyse die Roosendaal eerder die week in Rijswijk had gemaakt wierp ook z’n vruchten af. De middenaanval van Compaen (Wendy Porsius en Dorien Conijn) werd op cruciale momenten onschadelijk gemaakt. Na 20-20 was het gedaan en met 20-25 was de droom voor Compaen voorbij.

In de kantine heerste achteraf berusting. Terwijl Roosendaal haar feestje vierde moest Compaen erkennen dat de beste ploeg gewonnen had en zo hoort het ook in een finale. Het Oostzaanse publiek had ongetwijfeld gehoopt op een waanzinnige vijf-setter, maar die moeten verliezen had de pijn alleen maar verergerd. Coach Veikko Hansen had zoals gebruikelijk het laatste woord: “Je krijgt vanavond geen enkele quote van mij”.

Coach Ralf Muijs doet zijn best

Coach Ralf Muijs doet zijn best
Coach Ralf Muijs doet zijn best
Omloop-aanval van Joyce van Oorschot
Omloop-aanval van Joyce van Oorschot
Marouska van Boxel (12)
Marouska van Boxel (12)
Roosendaal viert feest
Roosendaal viert feest