Compaen als nummer twee met kerstreces

door Tjerk Laan – Oostzaan, 18 dec  – Wat een prachtig wegennet hebben we toch in Nederland! Neem bijvoorbeeld de A28, tussen pakweg Hoogeveen en Amersfoort. Honderd kilometer puur genot om op een rustige zaterdagavond in december overheen te razen, vooral met drie eerlijk verdiende punten achter in de kofferbak en in de wetenschap dat je als nummer twee van de Topdivisie Heren het Kerstreces in gaat.

Een zwaar gehavend Compaen Oostzaan had eerder op de dag die weg in omgekeerde richting afgelegd voor de moeilijke klus zou tegen De Witte Olhaco. Diagonaal Daniël Homburg kampt nog steeds met een enkelblessure en aanvoerder Michiel Majoor moest zaterdagochtend definitief afbellen vanuit de echtelijke sponde, waar hij samen met zijn vrouw ziek lag te zijn.

Tot overmaat van ramp werd spelverdeler Kevin de Jong vrijdagavond door een scooter van zijn fiets gereden, met desastreuze gevolgen voor zijn rug. Bij het inslaan werd snel duidelijk dat hij de wedstrijd vanaf de bank moest volgen. De dader van deze brute aanslag is doorgereden en nog niet gepakt maar omstanders hebben een compositietekening gemaakt die verdacht veel overeenkomsten heeft met de heer B. Koolstra van voormalig Compaen-nemesis US.

Oostzaan begon dus met getemperde verwachtingen aan het duel, maar vroeg zich in de eerste set af of ze wel in de juiste hal waren beland. De ploeg aan de andere kant gaf namelijk bepaald niet de indruk dat het wilde volleyballen en zat in gedachten al aan een hele vette Kerstkalkoen. Compaen startte juist furieus met routinier Marvin Andringa op de diagonaal en Jary Kroon die in de pass Michiel Majoor moest doen vergeten. Met als resultaat dat er in no-time 15-25 op het bord stond.

Een zwaar gefrustreerde Olhaco-coach gooide in de tweede set het roer om en besloot de al eerder genoemde Jary Kroon uit te testen, nadat in set één gebleken was dat Lars de Boer zich echt niet gek liet maken. Daarnaast werd eindelijk het grootste wapen van Hoogeveen in stelling gebracht: Dia Sander Kemperman. Ere wie ere toekomt, Compaen slaagde er in de hele wedstrijd in om hem één keer af te blokken. De set ging met 25-19 afgetekend naar de thuisploeg.

Vervolgens ontspon zich een bloedstollend gevecht in Sporthal Trasselt waarbij de ploegen niet of nauwelijks voor elkaar onder deden. De derde man in de pass bij Compaen werd een duo-baan: Jary Kroon wisselde af met Koen van de Wetering en samen braken ze niet. De punten werden inmiddels bij elkaar gesprokkeld door Lars de Boer, Marvin Andringa en het ijzersterke midden van Rick van Baar en Wouter Schoonenberg.

Vooral boven de twintig bleek Oostzaan net iets stabieler zodat sets drie en vier met minimaal verschil binnengehaald werden: 24-26 en 27-29. Daarbij enigszins geholpen door heel slecht serveren van Olhaco die de zenuwen kennelijk minder in bedwang hadden dan Compaen.

Het wordt een mooie Kerst!

Oostzaanse passlijn
Oostzaanse passlijn
Spelverdeler Koen Baas
Spelverdeler Koen Baas
Koen van de Wetering (15)
Koen van de Wetering (15)