Compaen eindelijk van de nul af

door Tjerk Laan – Oostzaan, 15 okt Oostzaan heeft er vier wedstrijden op moeten wachten, maar de heren van Compaen zijn eindelijk van de gehate nul af. In eigen hal werd in een regelrechte thriller met 2-3 nipt verloren van CAS-CRM / ZVH zodat er na ruim twee uur ballen één punt in Het Twiske bleef.

CAS-CRM / ZVH klinkt natuurlijk helemaal nergens naar, dus we noemen het gewoon Nesselande, een roemruchte naam in volleyballend Nederland. En dat het volleybal nog steeds springlevend is in Zevenhuizen bleek wel uit de vele meegereisde fans die vocaal nadrukkelijk aanwezig waren, wat voor een prima sfeer zorgde in Sporthal Oostzaan.

Compaen ging voortvarend van start met een goed lopende middenaanval en vijf punten uit de blokkering. De snelle voorsprong werd niet bestendigd maar met 25-23 werd set één toch binnengesleept; Een luxe die we dit seizoen nog niet gekend hadden.dsc09403-630x420x72

De vreugde was van korte duur. Ondanks manmoedige pogingen van mid Wouter Schoonenberg die er met zijn linkerhand vijf inroste was het in set twee allemaal veel te weinig en 13-25 in eigen huis is geen resultaat om trots op te zijn.

De derde set (25-21) gaat de boeken in als de set van diagonaal Daniël Homburg. Op aangooien van Koen Baas was hij goed voor maar liefst twaalf directe punten. De Oostzaanse springveer heeft met zijn nieuwe aerodynamische kapsel, speciaal voor hem ontwikkeld in NASA’s Jet Propulsion Laboratory, nog weer een paar millimeter aan zijn toch al imposante spronghoogte toegevoegd. Bijkomend voordeel is dat zijn hersenen iets meer zuurstof krijgen zodat hij wat vaker nadenkt. Met andere woorden: Het hoeft niet altijd snoeihard, hoewel dat voor de amusementswaarde natuurlijk wel leuker is.

De 16-jarige buitenaanvaller Léon Luini was geen schim van vorige week, toen hij als de spreekwoordelijke natte krant door Sporthal De Misse in Den Dungen doolde. HLB Van Daal is daar goed weggekomen! Zaterdag zag het er aanvallend prima uit en ook passend kon zijn optreden de toets der kritiek prima doorstaan.

Met een voorsprong van 2-1 rekende Compaen zich al rijk en teammanager Marcel Vermeulen spoedde zich onverwijld naar de kantine om een extra vat graanvervangend product in stelling te laten brengen. Nesselande bleek echter een hecht collectief te zijn dat niet zo snel de handdoek in de ring gooit. Aan Oostzaanse kant stokte de buitenaanval; Aanvoerder Michiel Majoor had sowieso geen gelukkige avond op linksvoor en Daniël Homburg moest zich even opladen na de inspanningen van de derde set. Met 20-25 dwongen de gasten een vijfde set af.

Dat werd een regelrechte thriller. Bij 6-8 in het voordeel van Nesselande werd er van helft gewisseld; Daarna gaven beide partijen elkaar helemaal niets toe. Uiteindelijk bleken de gasten hun zenuwen iets beter in bedwang te hebben; Twee opslagfouten deden Compaen uiteindelijk de das om. Maar een stand van 16-18 in de vijfde set geeft zonder meer aan dat het publiek zaterdag de grote winnaar was in Oostzaan.