Compaen eindigt met overtuigende winst

door Tjerk Laan – Oostzaan, 25 april – Met een overtuigende 1-3 winst op VoCASA Nijmegen hebben de heren van Compaen Oostzaan het derde seizoen Topdivisie afgesloten op een zevende plaats.

In drie seizoenen Topdivisie was Compaen er nog niet in geslaagd om te winnen in Nijmegen. Sterker nog, om heel eerlijk te zijn bewaarden de zeerovers hele slechte herinneringen aan de VoCASA-hal. Daar kwam nog bij dat op 24 september 2016 Compaen in eigen huis tamelijk kansloos weg geserveerd werd door (toen nog) titelkandidaat VoCASA.

Het kan verkeren… september 2016 is al weer heel lang geleden. Nijmegen piekt vooral in de voorbereiding, terwijl de Oostzaanse windjammers altijd wat langer nodig hebben om op snelheid te komen. Het duel van afgelopen zaterdag ging helemaal nergens over; VoCASA degradeert terwijl Compaen hoogstens nog in het linker rijtje kon komen, afhankelijk van het scherm waarop je de stand bekijkt.

Wat een feest om dan zo het seizoen te kunnen afsluiten! De VoCASA-hal zat goed vol en de ontvangende vereniging had z’n best gedaan om de beste lijnrechters van Nijmegen en verre omstreken te contracteren. Die hadden onze persverslagen van de afgelopen twee jaar kennelijk zo goed gelezen dat Compaen af en toe met een besmuikte glimlach de bal voor de volgende serviceaccepteerde.

Compaen wilde eindigen met een hoogtepunt, waar het ook hard aan toe was naar drie smadelijke nederlagen. Nul,0 punten tegen achtereenvolgens Bedum, Tilburg en Olhaco was geen goede basis om de mannen met zomerreces te sturen dus er moest gewonnen worden, bij voorkeur met goed volleybal.

En met uitzondering van de opslag liet Compaen heel goed volleybal zien. Diagonaal Daniël Homburg vloog weer als vanouds hoog boven de drie-meter lijn om z’n punten te pakken en Lars de Boer scoorde bijna alles wat zijn kant werd opgegooid. Tweede spelverdeler Kevin de Jong mocht vier sets aan de bak en liet zien waarom hij inmiddels een vaste waarde in de Topdivisie is geworden; Het rendement van middenmannen Wouter Schoonenberg en Rick van Baar (recent toegevoegd aan de staf van Oranje Heren als video-scout) was heel hoog.

Diagonaal Daniël Homburg
Diagonaal Daniël Homburg

De opslag, dat blijft nog een dingetje… 32-30 in de tweede set met vier (4!) net-services van Compaen boven de 25. Gelukkig bleek dat niet doorslaggevend want met 18-21-18 was Oostzaan in de overige drie sets duidelijk de betere ploeg.

Felicitaties gaan uiteraard uit naar onze buren VV Zaanstad, die na een prachtige inhaal-race het kampioenschap voor zich opeisten in één van de leukste en spannendste competities van Nederland. Helaas geen Zaanse Derby volgend seizoen tenzij ze het over hun hart kunnen verkrijgen om te komen oefenen tegen een clubje uit de Topdivisie… Westvast toernooi, 16 sep 2017, Sporthal Oostzaan!