Compaen laat zich niet knechten

Zeerovers vieren een terechte overwinning
Zeerovers vieren een terechte overwinning

Tekst:Marcel Vermeulen/fotografie: Tjerk Laan fotografie

Oostzaan, 11 nov  – Compaen weigert zich neer te leggen bij de totale suprematie van Zaanstad. Met een zwaarbevochten overwinning (3-1) op de buren van de andere kant van de Zaan toonde de thuisploeg dat er nog voldoende leven in het herenvolleybal in het dorpje zit.

De afgelopen jaren maakten de roerganger, de sterspelers en zelfs de dokter en de dj de oversteek naar het bolwerk in Koog. Vitale organen werden getransplanteerd, maar het hart klopt nog in Sporthal Oostzaan. De onverzettelijkheid, teamgeest en de stroom aan doorbrekende talenten laten zich niet breken door de grote broer, die in alle opzichten zoveel meer heeft.

Voor een buitenstaander is Compaen-Zaanstad 2 gewoon een wedstrijd tussen twee redelijk gelijkwaardige ploegen in de eerste divisie. In Oostzaan ligt dat heel anders. Verlies van het reserveteam zou de totale dominantie van de streekgenoten in het Noord-Hollandse volleybal betekenen, terwijl nota bene het eerste team twee jaar geleden nog ten onder ging tegen Compaen.

Zaanstad 2 is een verzameling van uit Noord-Holland bijeengeharkte supertalenten – drie spelers uit Jong Oranje – in combinatie met vedette Erwin Huinen, die af en toe nog in het eerste moet bijspringen om een plek in de play-off van de eredivisie veilig te stellen. Daar tegenover staat Compaen dat na de degradatie uit de topdivisie zes spelers verloor en maar een enkele versterking mocht begroeten. Gevolg is dat de selectie van de Oostzaners nu vijf volleyballers telt die zich nog niet eens in de derde divisie konden handhaven.

Dat vechtlust, teamsfeer, trainingsarbeid en een enthousiaste begeleider mindere kwaliteit kan compenseren, bleek zaterdag in de derby. Toonbeeld van de onverzettelijkheid bij Compaen was Michiel Majoor, de veteraan die de bunzings – zoals Oostzaners de Zaandammers liefkozend noemen – het liefst in de Zaan ziet verdrinken. Met zeventien punten eiste de kalende aanvoerder een hoofdrol op.

Mooi om te zien dat er naast de veteraan ook drie youngsters van zich deden spreken. Zo scoorde de 20-jarige Allard Rieuwers, zoon van Zaanstad 1-trainer Sandor, boven de twintig puntengrens drie keer in de derde set. Een prima invalrol was er voor Jasper Geerdink (17). Met een listig lobje op een pipe-aanval maakte hij het mooiste punt van de wedstrijd. Opnieuw toonde Kevin de Jong (20) zich in de vierde set een supersub op service. De drie leverden het bewijs dat er ondanks de leegloop richting eredivisie altijd weer nieuwe talenten bij Compaen opstaan.

De wedstrijd was meer spannend dan goed. Het scoreverloop was daardoor erg grillig. Ruime marges werden weer net zo makkelijk uit handen gegeven. Uiteindelijk maakte het jeugdige Zaanstad te veel onnodige fouten, waardoor Compaen verdiend won via 18-25, 25-22, 25-21 en 25-23.