Compaen machteloos in Zaanse derby

door Tjerk Laan – OOSTZAAN, 24 JAN – De heren van Compaen hebben geen moment aanspraak op de winst kunnen maken in de Zaanse derby tegen VV Zaanstad. In Topsportcentrum De KOOG stond er na vijf kwartier volleybal 3-0 op het bord en nomineerde Zaanstad zich nadrukkelijk als titelkandidaat in de nationale Topdivisie.

Wouter Schoonenberg (9)
Wouter Schoonenberg (9)

Oostzaan kon alleen in set drie aanklampen en tot 24-24 het derbygevoel levend houden, maar het eerste matchpunt voor de thuisploeg werd direct vakkundig en efficiënt afgemaakt. Met name in de eerste set maakten de Oostzaanse kapers een stuurloze indruk, wat resulteerde in een snelle 10-6 achterstand en twee gebruikte time-outs. Die achterstand liep vervolgens alleen maar op en 25-18 deed bepaald geen recht aan het predicaat derby.

In set twee kon Compaen een stuk langer bijblijven en bleef de strijd tot 21-21 gelijk opgaan. Serverend was het van beide kanten niet sprankelend maar in de rally maakte Zaanstad duidelijk minder fouten. Met 25-22 keek Oostzaan tegen een 2-0 achterstand aan.

Pas in set drie kon Compaen iets van de verbetenheid en de focus laten zien waarmee het haar plek bovenin de Topdivisie bij elkaar gebald heeft. Opslagspecialist Koen van de Wetering hield de Oostzaanse hoop levend tot 22-23 maar vervolgens was het opnieuw Zaanstad dat geen fouten maakte.

Met het verassende 0-3 verlies van koploper Sliedrecht Sport bij hekkensluiter Donitas in Groningen heeft VV Zaanstad, met drie wedstrijden minder gespeeld, zonder meer de beste papieren in de Topdivisie. Compaen gaat zich na was “soul searching” richten op de volgende klus, zaterdag thuis tegen Next Volley Dordrecht.