Compaen overleeft in eerste divisie

Inzet: Mike Kruizinga (l) en Michiel Majoor (r)
Inzet: Mike Kruizinga (l) en Michiel Majoor (r)

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan Fotografie

Oostzaan, 21 april – Compaen heeft het seizoen in de eerste divisie weten te overleven. Twee gewonnen promotiedegradatiewedstrijden tegen de tweede divisionisten HLB 2 en NVC zorgden zaterdag voor handhaving. Met het behoud kan de dorpsclub weer naar boven kijken. De eigen talenten kunnen zich op niveau verder ontwikkelen en de vereniging houdt haar aantrekkingskracht naar jonge, ambitieuze volleyballers in de regio. Degradatie had Compaen in Noord-Holland tot een club in de marge gemaakt.

Voor de Oostzaners is het een seizoen geworden zoals verwacht mocht worden. Na het afscheid van de topdivisie kwam er een ongekende leegloop. Daniël Homburg, Leon Luini, David Bes en Bram de Winter stapten over naar eredivisieclubs en Wouter Schoonenberg en Marvin Andringa stopten. Tot overmaat van ramp vertrok roerganger trainer Sandor Rieuwers ook nog eens op een laat tijdstip naar de andere kant van de Zaan.

Gelukkig wist Compaen de enthousiaste Johan van Zelderen als zijn opvolger te strikken. Aan hem de zware taak om met de overblijfselen van het topdivisieteam, de aanwinsten Rick Timmers en Max van Straten en vijf ambitieuze jongeren uit de schaduwploeg – nota bene een seizoen eerder gedegradeerd uit de derde divisie – te overleven.

Op driekwart van de competitie werd duidelijk dat Compaen het niet op eigen kracht zou redden. Schoonenberg en Andringa zagen de teloorgang met lede ogen aan en toonden zich bereid de gympen weer aan te trekken. Vooral laatstgenoemde zorgde voor een opleving, die gestalte kreeg met overwinningen op Inter Rijswijk 2, Sliedrecht Sport 2 en VC Wik. De Oostzaners eindigden op een verdienstelijke puntentotaal van 47, maar dat was toch niet voldoende voor een veilige negende plek in de eerste divisie.

Zodoende moest Compaen in de eigen sporthal in een nacompetitie het leven zien te redden. De thuisploeg begon in de openingswedstrijd tegen HLB 2 desastreus (3-9). Met het inbrengen van de door de fysiotherapeute klaargestoomde Michiel Majoor kwam de spirit in het team. Illustratief was een gewonnen rallye op 7-10 waarbij Allard Rieuwers op rechtsachter tot drie keer toe op acrobatische wijze een bal van de grond wist te houden.

Gaandeweg sloeg HLB de bal iets vaker buiten de lijnen of in het net, terwijl voor Compaen Van Straten via drie rake opslagen een gaatje wist te creëren. Met een slimme actie haalde spelverdeler Koen Baas de eerste set binnen (25-20). De tweede set ging gelijk op tot 13-14. Hierna werd de aanvalsopzet te voorspelbaar en onzuiver door matige passing. Bovendien liet bij HLB Tom Koops zien een geweldig talent te zijn dat volgend seizoen zijn geluk in de eredivisie gaat beproeven.

De derde set had voor hartpatiënten fataal kunnen zijn. Beide teams gaven elkaar geen strobreed toe na de veldwissel bij 7-8. Uiteindelijk was het Majoor die het vijfde matchpoint benutte. Geruststellend voor de Oostzaanse aanhang was het ook niet dat spelverdeler Kevin de Jong in de slotfase als aanvaller aan het net kwam, omdat Van Zelderen zijn wissels had opgebruikt.

Gezien het feit dat NVC HLB 2 ook in drie sets klopte, werd de slotwedstrijd ook een echte finale. Tegen de ploeg uit Nieuwegein had Compaen voortdurend het initiatief. Met de solide passing van Jasper Geerdink, Mike Kruizinga en Majoor kon Baas al zijn aanvalstroeven uitspelen. Het midden met Schoonenberg en Diederick Hakkers en de drie-meteraanval van Rieuwers waren NVC te veel. Aan de andere kant maakten de gasten ook te veel fouten. Via 25-21 en 25-19 wist Compaen de plek in de eerste divisie te prolongeren.

Na afloop van de wedstrijd was er het afscheid van twee piraten, die vele jaren het gezicht van de ploeg hebben bepaald. Mike Kruizinga en Michiel Majoor gaan hun ervaring aanwenden voor het tweede team, dat naar de derde divisie is gepromoveerd.