Het kampioenschap dat al vooraf vaststond

door Marcel Vermeulen – HAARLEM – Het lukte Compaen 2 net niet om in de winter al kampioen te worden. Twee weken na het begin van de lente werd de titel in de eerste klasse b een feit.

Voor de competitie was al zeker dat de reserveploeg uit Oostzaan de eerste plaats zou opeisen. Het was alleen de vraag wanneer het team onbereikbaar zou worden.H2 kampioen

Die waarborg voor succes was er vanwege het spelerspotentieel. Alle twaalf volleyballers in deze ploeg hebben namelijk divisie-ervaring. Ralf Muijs, Vincent van Duynhoven en Gilbert Bronkhorst kwamen in het verre verleden zelfs in de eredivisie uit, terwijl de jonge krachten Daan Hettinga en Koen van der Velde dit seizoen nog meespeelden in de topdivisie met Compaen 1.

Die bulk aan ervaring, gekoppeld aan een grote eerzucht, maakte van de mixture van begin twintigers tot begin vijftigers een onklopbaar geheel. Met twee verloren sets in achttien wedstrijden werd Compaen 2 zaterdag in Haarlem waarschijnlijk een van de eerste volleybalkampioenen van Nederland.

Het werd tegen Spaarnestad 5 0-4 via de setstanden 13-25, 16-25, 17-25 en 8-25. Dit gebeurde in de voor Compaen historische grond van de Beijneshal. Hier werd het eerste herenteam 35 jaar geleden ongeslagen kampioen van de derde divisie.

Met de stap naar de promotieklasse komt Compaen 2 enigszins in het spoor van het keurkorps, dat momenteel slechts een plek van de eredivisie verwijderd is. De overgang past in de doelstelling van de vereniging om het tweede een opvangteam voor toekomstige en voormalige spelers van het eerste team te maken.

Om het plaatje ideaal te maken, zou er volgend seizoen een nieuw kampioenschap moeten volgen. Die uitdaging gaan de mannen niet uit de weg. ,,We willen naar de derde divisie”, stelde Ralf Muijs dan ook. De spelverdeler mag dan iets minder mobiel zijn dan vroeger, de gouden vingers en het spelinzicht van de voormalige landskampioen met AMVJ is er nog steeds. ,,Heren 2 moet een springplank voor heren 1 worden.”

Ondanks de geringe tegenstand kijkt hij tevreden terug op dit seizoen. ,,We hadden het met elkaar leuk, het is een gezellig team. De competitie stelde natuurlijk niet veel voor. Ons trainingsniveau ligt hoger dan het spelpeil tijdens de wedstrijden. Dat we zo weinig sets verspeeld hebben, komt ook omdat we van elkaar eisen dat we elke keer winnen.”