Penningmeester Compaen ademt weer

door Tjerk Laan – Kampen, 21 nov. – Zoals elk jaar droomden de mannen van topdivisionist Compaen uit Oostzaan van het spelen in exotische oorden. Bijvoorbeeld in Surgut, in Chanto-Mansië, waar het vandaag een aangename -23 °C was. En zoals elk jaar strandde die droom in de derde ronde van de nationale beker, ditmaal in het niet minder exotische Kampen (+5 °C). De penningmeester van Compaen belde persoonlijk met de coach om hem te feliciteren met het ene punt uit drie wedstrijden en de crowd-funding site www.compaen-naar-siberie.nl is direct weer off-line gehaald.

Eerste tegenstander van de avond was gastheer AH van Mierlo|Reflex, dat nu nog in de tweede divisie speelt maar dat zal waarschijnlijk volgend jaar anders zijn. Met een uitstekend blok, snelle middenaanval en de routine van ex-eredivisie spelers Willem-Maarten Heins en Sandor van Straten lijkt een plek in de 1e divisie een kwestie van maanden. Compaen kreeg het onmiddellijk om de oren en moest bij 6-1 al naar de eerste time-out grijpen. Door eigen fouten van Reflex stond het even later 11-10 maar dat was de kleinste marge die Compaen in de eerste set wist te bewerkstelligen. Het Kampense blok maakte gehakt van de Oostzaanse aanval en 25-18 gaf de verhoudingen uitstekend weer.

Ook in de tweede set lukte het Compaen niet om afstand te nemen; Pas vanaf 19-19 kon de float-opslag van Lars de Boer (bij gebrek aan ruimte voor goede spinners) een gaatje slaan tot 19-22. Het bleek niet genoeg; Met 26-24 ging ook set twee naar de thuisploeg. De hartslag van de Oostzaanse penningmeester daalde direct met 20 slagen per minuut.

Naar het treffen met Sliedrecht Sport was uitgezien (het had zelfs de VoV Weekend Top 10 gehaald). In de competitie had Compaen een zwaar bevochten 2-3 overwinning behaald en een overtuigende winst zou de kans op een trip naar Siberië levend houden. Sliedrecht had net een zware derde set tegen Dynamo gespeeld (en gewonnen), dus stuurde coach Tim Oskam z’n wisselspelers het veld in. Foutje, bedankt! 25-13 in Oostzaans voordeel zegt genoeg. Na een setje rust kwam het eerste garnituur van Sliedrecht terug in het veld en werden de rollen omgedraaid: 3-12, 8-18… Met 22-25 kon Compaen de eer redden maar niet de set.

Sliedrecht wil graag naar Surgut in Chanto-Mansië want dat ligt aan een hele grote rivier die de Ob heet dus dat zijn ze gewend. Ze pakten daarom ook de beslissende derde set, met 9-15. De hartslag van de Oostzaanse penningmeester was inmiddels terug op normaal niveau en de zuurstoffles werd opgeborgen voor het kampioensduel in de in de 2e klasse C West: Compaen HS3 tegen Move HS2 (2 april 2016, Sporthal Oostzaan, gratis entree en bij winst warme borrelhapjes!).

Rest ons nog te melden dat Compaen HS1 verloor van SV Dynamo Apeldoorn HS2 (of HS3, HS4 of Jongens A, dat was niet helemaal duidelijk). Tegenstander komende zaterdag in de Topdivisie in Sporthal Oostzaan (waar de asielzoekers inmiddels weer vertrokken zijn), dus liet coach Sandor Rieuwers ook niet het achterste van z’n tong zien: Lars de Boer op de bank, Daniël Homburg in de pass (wat hem helemaal niet slecht afging) en Taran Jonk als libero. Tijmen Arzbach ging als derde spelverdeler drie wedstrijden aan de bak en baalt ervan dat hij nu niet naar Siberië kan.

Conclusie na een avondje bekervolleybal: SNAFU (dat mag u Googelen).

Koen Baas (5)
Koen Baas (5)
Willem-Maarten Heins (7)
Willem-Maarten Heins (7)