Scheepsmaatjes verliezen van Popeye’s

door Marcel Vermeulen

Oostzaan, 29 aug 2018 – De zeerovers van Compaen moesten dit seizoen al snel op strooptocht. Het had de hoge heren van de bond behaagd om de topdivisie-degradant en cupfighter – traditioneel klaar in het toernooi voor de eerste bladeren vallen – een voorronde toe te bedelen. 

Zo staat er door andere verplichtingen in de weekeinden al in augustus een ware strijd tegen Utrecht op het programma. De kantine in Sporthal Oostzaan is zelfs nog niet eens beschikbaar, omdat deze het prehistorische karakter verruilt  voor een twintigste eeuwse stijl. Het biedt de mogelijkheid om de onderhetnetdoorserveren-kratjes een eindbestemming te geven.

Compaen moet het dit seizoen met een nagenoeg nieuwe bemanning doen. Heel wat talenten zijn door het transferwindow gevlogen. Trainer/coach Sandor Rieuwers, David Bes en Daniël Homburg verruilen de Verenigde Oostzaanse Compagnie (VOC) voor de statutair in Koog gevestigde Westzaanse Import Compagnie (WIC). Leon Luini gaat naar de volleybaluniversiteit op Papendal, Bram de Winter moet er voor zorgen dat bekerwinnaar Taurus Europees overwinterd. Tenslotte wacht Wouter Schoonenberg in de thuishaven op het moment dat zijn zeerovershart weer gaat bonken en is Marvin Andringa bewoner geworden van het huis voor gepensioneerde volleyballers.

De aanvulling moet vooral komen van de piratenopleidingsploeg. Diederik Hakkers, Sjoerd van Tol, Jasper Geerdink, Koen van de Wetering en Allard Rieuwers degraderen uit de derde divisie, maar mogen het nu twee klassen hoger proberen. Externe versterking is er ook. Rik Timmers (Orion 2) brengt volleybalwijsheid uit het Oosten, Max van Straten (Haaglanden) Haagse bravour en beukkracht. De nieuwe kapitein op het schip van Compaen is Johan van Zelderen, een ervaren zeerob die in alle wateren gewassen is. Het aanwezige talent gekoppeld aan het maken van veel trainingsmijlen moet er voor gaan zorgen dat de ploeg regelmatig een buit binnenhaalt.  

De eerste serieuze krachtmeting wordt er een van scheepsmaatjes tegen Popeye’s. Tegenwoordig mogen in het universiteitsploeg van Utrecht ook professoren uitkomen waarmee het leeftijdsverschil tussen beide teams groot is. Mogelijk door een financiële impuls van het ministerie van Onderwijs hebben de gasten de beschikking gekregen over de helft van de inboedel van VCV.

Het overwicht in centimeters, spiervezels en ervaring brengt Utrecht in de eerste en tweede set niet in cijfers tot uitdrukking. Nota bene Koen van de Wetering, een tiener met armen en benen als roeispanen, deelt machtige klappen uit. Hij staat model voor het enthousiast spelende Compaen. Daarbij komen nog de blokkeeracties van Diederik Hakkers, de kanonskogels van Max van Straten en de vele fouten en misverstanden bij de bezoekers (twee keer 25-19).

Hierna komt er de kentering. De aanval van Compaen wordt minder doortastend en de opslag eenvoudiger, terwijl Utrecht na wat omzettingen de juiste formatie gevonden lijkt te hebben.  Tot 17-18 in de derde set is er bij de Oostzaners hoop op een bekervervolg, maar hierna neemt Utrecht het initiatief over en wint de wedstrijd via 20-25, 21-25 en 9-15.

 img_3734-720x499x72