Taurus 2 neemt Compaen op de hoorns

Libero Jasper Geerdink had toch een mooie avond
Libero Jasper Geerdink had toch een mooie avond

Tekst: Marcel Vermeulen

Fotografie: Tjerk Laan Fotografie

OOSTZAAN, 14 okt. – Taurus 2 heeft Compaen zaterdagavond alle hoeken van de volleybalarena laten zien. De toreadoren in opleiding uit Oostzaan waren volstrekt kansloos tegen de ervaren stieren uit Houten. Toen de stofwolken opgetrokken waren, stond er een duidelijke 0-4 op het scorebord. De olés en witte zakdoekjes van de toeschouwers gingen naar de gasten.

Vooral in de eerste set leken de wit-blauwe shirts van Compaen als een rode lap te werken. Briezend van dadendrang deelde Taurus 2 rake klappen uit. Ze troffen Compaen als een dolksteek in het hart. Met name de 207 centimeter-lange diagonaalaanvaller Jelle van Jaarsveld timmerde erop los. Hij was samen met spelverdeler Bert Sturkenboom en buitenaanvaller Hans van Westrienen een van de drie volleyballers die vorig seizoen nog ten koste van landskampioen Lycurgus de nationale beker veroverden.

De aanwezigheid van die toppers maakt Taurus 2 ook superieur in de eerste divisie B. In die wetenschap wist Compaen ook al vooraf dat het een vrijwel kansloze aangelegenheid zou worden. In alle facetten van het spel waren de bezoekers oppermachtig. De gasten trokken een blokkering op die qua omvang de vergelijking met de grote springmatten die trainer Johan van Zelderen op de trainingen gebruikt kan weerstaan. Het zou geen verbazing wekken als op het blokbord dat Compaen in elkaar knutselt de rode shirts van Taurus te zien zijn.

In aanvallend opzicht toonde oud-international Sturkenboom zich een bekwaam regisseur die met snelle setups zijn medespelers bediende. Alleen de scheidsrechter wist hem te temmen door af en toe zijn assists op het technische vlak af te keuren. In de pass wist Compaen, dat Jasper Geerdink de libero-rol van de afwezige Mike Kruizinga zag vervullen, redelijk overeind te blijven.

Na de eerste set (11-25) leek het erop dat het frituurvet in de kantine voor de patat nog niet heet genoeg zou zijn voor het laatste fluitsignaal. Gelukkig ontspon zich na die strafexpeditie nog wel enigszins een wedstrijd, zonder dat Compaen overigens ook maar enige kans maakte op setwinst.

Bij 10-18 in de tweede set zag het daar nog niet naar uit. Hierna wisten de Oostzaners redelijk in het spoor te blijven van de geroutineerde tegenstander, waardoor de uiteindelijke speeltijd van de wedstrijd toch nog tot bijna twee uur opliep. Dat het krachtsverschil kleiner werd, had verschillende redenen.

Taurus 2 werd wat slordiger en vooral Allard Rieuwers wist scorend te smashen. Deze hoog springende aanvaller speelde tot dusver nog niet veel, maar begint langzaam zijn ritme na lang blessureleed terug te vinden. In totaal was hij goed voor negen punten. Michiel Majoor werd topscorer met twaalf punten. Verdienstelijk voor Compaen was dat in de tweede, derde en vierde set de twintig punten-grens werd bereikt. Meer zat er niet in tegen de aanstaande kampioen.