Zaanse Topdivisie derby prooi voor Compaen

door Tjerk Laan – Oostzaan, 10  okt – In een stampvolle Sporthal Oostzaan is Compaen er voor het eerst in jaren in geslaagd om de derby tegen VV Zaanstad te winnen. Traditiegetrouw kreeg het massaal opgekomen publiek een zinderende vijfsetter voorgeschoteld, die nu eindelijk eens in Oostzaans voordeel werd beslist.

De verwachtingen waren in Oostzaan hooggespannen nadat de grote buur in de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding betrekkelijk eenvoudig verslagen kon worden. Het gevoel dat het nu een keer mogelijk moest zijn overheerste, zeker na de volle drie punten die vorige week uit Groningen mee terug werden genomen.

Set 1 verliep dan ook geheel volgens plan en bij een 18-13 voorsprong was het zaak om geen fouten te maken en de ruime marge naar de eindstreep te brengen, wat met 25-22 ook lukte. Maar een derby is een derby en Zaanstad vocht vervolgens dapper terug. Met name Erwin Huinen slaagde er regelmatig in om over de Oostzaanse blokkering heen te slaan. De tweede set was voor de neutrale toeschouwer het leukste, met veel lange rally’s en goed verdedigend werk aan beide kanten. Na 19-19 waren de bezoekers net even scherper (21-25) en was de thuisploeg zoekende.

Sterker nog, in de derde set was ze even de helemaal de weg kwijt. Daniël Homburg  verving de startende Marvin Andringa maar had wat moeite om in z’n ritme te komen. Lars de Boer, normaal gesproken toch een zekerheidje, maakte geen lekkere indruk en werd dan ook nauwelijks aangespeeld. Bij 12-17 kreeg spelverdeler Koen Baas even rust en werd vervangen door Jasper Geerdink, maar die kon het stuurloze schip ook geen richting geven.

Pas in set vier begon de Oostzaanse machine weer te draaien, terwijl Zaanstad zichtbaar terugzakte. Met een prachtige opslagserie van Rick van Baar liep Compaen uit naar 18-11. Diezelfde Rick van Baar zorgde met collega Wouter Schoonenberg voor een ijzersterke middenaanval, die deze in set een 100% score noteerde (25-20). In set vijf walste Compaen over de uitgetelde bezoekers heen (15-8) en was de eerste officiële Oostzaanse overwinning in de Zaanse derby sinds een héle lange tijd een feit.

0003 630x420x72 0001 630x420x72 0002 630x420x72