Compaen Heren 1 – Vreugdevuur in Protos-hel

UTRECHT –  Compaen heeft na tweeënhalf jaar op een desolaat Utrechts universiteitscomplex weer eens een uitwinst behaald. Uitgerekend op de zelfde locatie als in september 2020.

De Oostzaanse vereniging mag dan vernoemd zijn naar een zeerover die ver van huis zijn buit binnenhaalde, de gelijknamige club scoort vrijwel uitsluitend in de eigen thuishaven van de Twiskepolder.

Het opvallende gegeven gebeurde tegen Protos, dat als hekkensluiter door een generaal coronapardon van de volleybalbond al twee keer aan degradatie ontsnapte. Vooralsnog zijn de studenten opnieuw nummer laatst in de topdivisie.

Geheel naar de clubkleuren draagt Protos dan wel de rode lantaarn, maar dat betekent niet dat de verwachtingen bij Compaen gelijk hooggespannen waren. Vorig seizoen was er immers een beschamende nederlaag in vijf sets, waarbij van schrik een van de begeleiders de stoeltjesrij liet kapseizen. De laatste twee punten kwamen in de met 1-3 gewonnen wedstrijd van invaller David Bes.

Dat Compaen er niet helemaal gerust op was, had ook te maken met de voorgeschiedenis. Bes en middenblokkeerder Lars Ent moesten door blessures enkele trainingen afzeggen en diagonaalspeler Calvin Ooms was afwezig. Verder biedt een hoog verwachtingspatroon bij de Oostzaners geen enkele zekerheid op een goede afloop.

Gelukkig waren Bes en Ent gewoon inzetbaar en kon het team bovendien beschikken over spelers van het tweede team, dat even eerder de Protos-reserves met 0-4 klopte. Vooral de promotie van Koen van de Wetering pakte goed uit. Met zeven aanvalspunten uit elf pogingen kwam hij op een mooi gemiddelde. Door de enigszins gekwetste middenman Jason Hartman als tweede libero op het formulier te zetten, kon het coachduo Sven Vermeulen/Michiel Majoor zelfs veertien volleyballers inzetten. Die brede selectie was niet alleen fijn binnen de lijnen, maar zorgde ook buiten het veld voor een vocale steun in de rug.

De uitslag kreeg gestalte via de setstanden 21-25, 18-25, 25-23 en 21-25. De winst was een terechte beloning voor Compaen, dat in aanvallend en serverend opzicht meer solide was dan Protos. Op de sensationele zege op Inter Rijswijk na was het aanvallend scoringspercentage nog niet zo hoog en het foutenpercentage zo laag.

Pieken op het juiste moment dus. Compaen klopte niet alleen een concurrent in de degradatiestrijd, maar zag de andere teams in de onderste zes verliezen.

Compaen speelde dus een degelijke pot. Behalve de aanvallende degelijkheid was de opslagdruk opvallend. Er vielen meerdere aces te noteren voor Vasileos Mandelaris, Jesse Koopman, Kevin de Jong en Lars Ent.

De Jong verscheen na zijn overheveling vanuit het tweede voor de eerste keer in de basis bij Compaen. Hoewel hij de afgelopen week 25 jaar is geworden, is hij een van de routiniers te midden van jongelingen die nog in de universiteitsleeftijd zitten. De spelverdeler trok de regierol naar zich toe en zag Milan Muijs als een echte diagonaal zijn team uit moeilijke situaties redden en Lars Ent met enkele kiezelharde kortjes de speelvloer teisteren. De PDK-delegatie uit Huizen zag zijn talent. Het zou zo maar kunnen dat zij de Zweedse kaas voor die uit Alkmaar verruilen.

Compaen vervolgt zaterdag de competitie tegen VV Utrecht in Sporthal Oostzaan. 

Tekst: Marcel Vermeulen.                     Foto: Tjerk Laan.