Arbeid adelt voor Compaen

Oostzaan – De trainingsarbeid in de volleyballockdown heeft voor Compaen gelijk bij de seizoenshervatting effect gesorteerd. De Oostzaners klopten VV Utrecht, waarbij dezelfde tegenstander hen bij de eerdere confrontatie nog alle hoeken van het immense Galgenwaard lieten zien.

Een ongenadigde oorwassing was het in oktober in de Domstad. De revanche kwam er afgelopen zaterdag in Sporthal Oostzaan. Compaen wekte de indruk de redelijk teleurstellend verlopen eerste negen wedstrijden van de competitie achter zich te willen laten.

De ploeg kon met medewerking van de Nevobo, de plaatselijke overheid en de dorpsagent als cupfighter blijven trainen, terwijl veel tegenstanders niets mochten. Dat gold bijvoorbeeld ook voor Utrecht, dat volgens trainer Bernard Schoonbeek pas afgelopen donderdag na twee maanden oponthoud weer volledig bij elkaar kwam.

De voorsprong in trainingsarbeid zorgde er voor dat het krachtsverschil in de wedstrijd minimaal werd en dat de rollen uiteindelijk zelfs werden omgedraaid. Compaen liet zien dat de gehoopte plek in de top-zes van de topdivisie misschien toch nog haalbaar is. Daarvoor is het wel nodig dat er koelbloediger met kansen omgesprongen wordt. Ook nu weer liet de jeugdige ploeg opgelegde mogelijkheden tot scoren onbenut.

Dat was bijvoorbeeld het geval in de slotfase van de tweede set. Compaen had met veel moeite een voorsprong van 23-22 genomen, waarna een uitservice en twee aanvallen op een een-blok toch nog de setwinst voor Utrecht opleverden.

Overall werd het echter een positieve avond voor de Oostzaners. Dat was aan verschillende factoren te danken. Met name de inbreng van diagonaalaanvaller Daniël Homburg was groot. Met twintig aanvalspunten, twee bloks en een ace nam hij het leeuwendeel van de productie voor zijn rekening. Niet eerder na zijn terugkeer van eredivisionist Zaanstad was de linkshandige springveer zo op dreef. 

Verder ontpopte Koen van de Wetering zich als supersub. De Heemskerker verving op 8-7 in de derde set David Bes, zorgde voor pass-stabiliteit en scoorde zeven uit elf in de aanval. 

Homburg en Van de Wetering konden zich vooral ook manifesteren doordat Kevin de Jong, die het de rest van het seizoen zonder zijn naar de Verenigde Staten vertrokken spelverdelersmaatje Koen Baas moet stellen, voor veel spreiding in de aanvalspatronen zorgde.

Niet alles ging goed bij middenblokkeerder Jesse Koopman, maar de lange Amsterdammer was wel de ideale bliksemafleider om de flankaanvallers tot scoren te kunnen brengen. 

Compaen zegevierde in de sets met 25-20, 25-21 en 25-22 en begon zo uitstekend aan een vierluik met verder duels tegen Spaarnestad, Donki Sjot en Protos. Het zou zo maar kunnen dat de Oostzaners in dit kwartet wedstrijden het tot zaterdag behaalde puntentotaal van negen kunnen verdubbelen.

Tekst: Marcel Vermeulen            Foto: Tjerk Laan.