Compaen één set reuzendoder

 

 

Michiel Majoor na een geslaagde blokkeeractie (archief)
Michiel Majoor na een geslaagde blokkeeractie (archief)

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan fotografie

Houten, 27 jan – Compaen heeft zich tegen de onaantastbare koploper Taurus 2 maar één set tot reuzendoder kunnen ontpoppen. In het tweede speldeel manifesteerde Michiel Majoor zich als David in het bijbelse verhaal door Goliath Jelle van Jaarsveld op setpoint scorend te blokkeren. Dat het een netduel betrof tussen de kleinste – 1.88 m – en grootste aanvaller – 2.07 m – op het veld maakte het sprookje voor Compaen compleet.

De Oostzaners trokken zonder illusies naar Houten. Tegenstander Taurus morste tot dusver in twaalf wedstrijden slechts zes sets. Er staan hier drie spelers in het veld die volgens de landelijke volleybalvolgers verantwoordelijk waren voor het mooiste volleybalmoment van 2018. Met de hoofdmacht van Taurus klopten zij in de bekerfinale drievoudig landskampioen Lycurgus.

De verwachte suprematie bleek in de eerste set. Pas op 16-9 kon Max van Straten het eerste aanvalspunt voor Compaen noteren. De Utrechtse reserveploeg trok een nauwelijks te passeren blokkering op en als die niet direct scoorde, kon het team de aanvallen van de Oostzaners in het achterveld makkelijk onschadelijk maken. Verder beschikt Taurus 2 over spelverdeler Bert Sturkenboom, die vanuit alle posities in het veld zijn maten met snelle set-ups weet te bedienen. En als de nood aan de man komt, kan de ex-international altijd nog een beroep doen op mastodont Van Jaarsveld op diagonaal.

Na het voorspelbare verlies met 25-19 richtte Compaen zich op. Op de opslag van Koen Baas nam de ploeg in de openingsfase de leiding en hield deze tot het eind vast. De service naar de rechtsachterpositie verteerde Taurus slecht waardoor de aanval eenvoudiger te lezen viel. Ineens was het Compaen dat daardoor de blokpunten kon noteren. Dat waren er liefst vijf in het slot van de tweede set. Drie keer ging de bal naar de grond via de handen van Allard Rieuwers. Ondanks het goede spel leek het toch nog mis te gaan toen Compaen na 21-24 Taurus langszij liet komen. Een foutje van de thuisploeg en daarna het rollenspel met Majoor als Jerry en Van Jaarsveld als Tom maakten het 24-26.

De derde en vierde set voltrokken zich volgens het verwachte scenario. Taurus 2 was oppermachtig en het overwicht werd alleen maar groter doordat coach Johan van Zelderen zijn bankspelers in het veld bracht. In de vierde set stonden er zelfs vier anderen binnen de lijnen dan in de openingsset. Die strategie had ook te maken met het feit dat Compaen met de komende thuisbeurten tegen concurrenten Velo en EMD/Tooling en het bezoek aan Zaanstad 2 de boel heel wil houden. Zo konden de niet geheel fitte Baas en Sjoerd van Tol rust krijgen.

De setstanden van 25-14 en 25-15 zullen niet lang in de geschiedenisboeken van Compaen staan. Toch was er bij 18-10 een historisch moment. De 16-jarige Jason Hartman maakte zijn debuut. En zo blijft de Oostzaanse kraamkamer van talent – in twee seizoenen acht spelers naar de eredivisie – onverminderd produceren.       

Bijl: IMG_1555 Michiel Majoor na een geslaagde blokkeeractie (archief)

Foto: Tjerk Laan Fotografie