Compaen ziet Velo voorbij fietsen

img_2382-630x420x72-18-1-19

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan Fotografie

Oostzaan, 3 feb – Compaen is zaterdagavond voorbij gefietst door Velo. De équipe uit Wateringen passeerde de thuisploeg in het algemeen klassement door in Oostzaan in vier etappes te winnen. De formatie van ploegleider Johan van Zelderen nadert door het verlies de rode lantaarn in het peloton van de eerste divisie B.

De gasten klaagden vooraf over sporthaltemperaturen die meer bij het veldrijden passen, maar wisten hier toch het beste mee om te gaan. De stoempers uit Zuid-Holland lieten in de zware en zenuwslopende kasseienkoers meer zien dan de lichtgewichten van Compaen, die vooral in de vierde set lange tijd naar ondersteuning van zijwieltjes zochten.

De mannen van de grote versnelling hieven voor het startschot stoer de melodie van Pippi Langkous aan. Of zij daadwerkelijk een paard kunnen optillen, blijft onbekend. Feit is wel dat zij meer daadkracht toonden dan Compaen dat in een van de cruciale wedstrijden ondermaats bleef.

Onder het toeziend oog van de vroegere kopman Lars de Boer wisten de Oostzaners nauwelijks een spaak tussen de wielen te steken. Nagenoeg gedurende de gehele omloop oefende Compaen onvoldoende servicedruk uit om Velo achter zich te kunnen laten. Te vaak waren de opslagen te simpel en iets minder regelmatig fout. Tot overmaat van ramp wisten ook de specialisten Koen van de Wetering en Kevin de Jong niet te breken met dat beeld. Ook de blokkering, het andere middel voor het puntenklassement en vorige week nog zo succesvol, voldeed niet.

Aanvallend konden de blauw-witten wel in het spoor van Velo blijven. De zestien, veertien en dertien punten van Michiel Majoor, Max van Straten en Allard Rieuwers waren dan ook naar behoren. Ook de passlijn functioneerde redelijk.

In de eerste set bleef Compaen voortdurend in het wiel van de zich fel verzettende tegenstander, maar kwam op de eindstreep van 25 net twee punten tekort. Het zelfde verloop liet het eerste deel van de tweede set zien. Nu was juist de opslag van Compaen doorslaggevend met twee scores van Van Straten en een punt van Sjoerd van Tol (25-20).

De derde set liet een wisselend verloop zien waarbij beide teams om beurten kop namen, maar ook nu demarreerde Velo in de slotmeters van de etappe weg (21-25).

In de vierde set bracht Van Zelderen laatbloeier Stef Geerdink – de Joop Zoetemelk van Compaen – in de wedstrijd. De ervaren wegkapitein en getraind fietser moest het gat dichten, maar dat lukte aanvankelijk van geen kant. Bij 1-6, 4-10 en 6-11 leken de Oostzaners vooral in het luchtledige te trappen. Met wat oplevingen van de thuisploeg en fouten van de tegenstander werd het aan het einde bijna spannend. Compaen kon bij 23-24 zelf aanvallen, maar verknoeide die kans. Wat het allemaal nog meer een frustrerende avondkoers maakte.