Compaen heren 1 en de Wet van Murphy

Oostzaan, 19 feb – In onze sport denken we bij Murphy aan volleybalprofessor Peter, redelijk succesvol als bondscoach. Er is ook een Edward met die achternaam. Naar hem is een wet vernoemd, die gaat over de schijnbare logica van opeenvolgende tegenslagen. Compaen speelt dit seizoen volgens die regels.

Alsof er deze competitie nog niet genoeg dompers te verwerken waren, kwamen er deze week weer nieuwe teleurstellingen bij. Nadat eerder Thomas Konijn en Calvin Ooms aangaven niet langer voor de Oostzaanse club te willen spelen, haakte nu Lars Ent voortijdig af. De Alkmaarse middenblokkeerder, die zich bij de topdivisionist als een komeet ontwikkelde en zich daarmee in de belangstelling van eredivisieclubs speelde, moet maanden revalideren van blessureleed. Om het plaatje compleet te maken, konden David Bes en Vasileos Mandelaris de dagen voorafgaand aan de wedstrijd door ziekte en zeer ook nauwelijks trainen.

Dat betekende dat Compaen zaterdag tegen Donki Sjot aantrad met liefst vier spelers uit het tweede team, dat rechtstreeks op promotie naar de eerste divisie afstevent. De Oostzaners verloren vorige week al een belangrijke slag door verlies tegen Spaarnestad in Haarlem, maar zouden door winst in de zeventiende speelronde nog een kans op het ontlopen van promotiedegradatiewedstrijden houden. Het werd een nederlaag met 1-3 en mede door de winst van de andere degradatiekandidaten VCV en Inter Rijswijk moet er nu wel haast een wonder gebeuren om niet op 29 april in een vierkamp te moeten spelen voor lijfsbehoud.

Vooraf was er nog wel wat hoop in de Twiskepolder. De selectie van Donki Sjot is ook uitgedund – zaterdag waren er slechts zeven spelers en een libero ontbrak – en de eerdere confrontatie leverde nipt verlies op. Alleen was juist toen Lars Ent blokkerend oppermachtig. Het goede gevoel kwam misschien ook wel doordat de tegenstanders wellicht dronken van shots uit Krabberdonk vertrokken waren.

Jammer, maar helaas. De realiteit was anders. Mogelijk maakten de Brabanders door de carnavalsbeslommeringen iets meer foutjes dan gebruikelijk, maar dat waren er veel te weinig om er voor Compaen een spannende wedstrijd van te maken. Donki Sjot had de passing en blokkering op orde, was oppermachtig in het midden en wist regelmatig de netverdediging van de thuisploeg te misbruiken. De Oostzaners verloren de eerste, derde en vierde set met respectievelijk 17-25, 18-25 en 21-25, waarbij er dus geen enkele keer kans was op setwinst.

De overtuiging was er alleen in de tweede set bij Compaen. Mandelaris scoorde uit enkele setups op linksvoor en bracht zijn team met een ace op 16-11. Bij 20-18 kon het nog beide kanten op, maar veel verder liet de formatie van het coachduo Vermeulen/Majoor het niet komen. De setwinst bleek echter geen voorbode voor betere tijden.

Opvallend was nog wel dat de tweede set in winst eindigde terwijl juist toen de uit het tweede overgehevelde Lars de Boer niet binnen de lijnen stond. Met geslaagde aanvalsacties in de overige sets werd hij met vijftien punten uit 23 pogingen topscorer van Compaen.

De komende weken is er een voorjaarsbreak in het volleybal. Op 11 maart gaan de Oostzaners bij Inter Rijswijk spelen.

Tekst: Marcel Vermeulen.  Foto: Tjerk Laan.