Compaen houdt haven in zicht

 

Het staat er toch écht: 1-3!
Het staat er toch écht: 1-3!

Tekst: Marcel Vermeulen; Fotografie: Tjerk Laan Fotografie

Sliedrecht, 17 maart – Compaen houdt na een zware zeeslag op de Beneden-Merwede de veilige haven van de eerste divisie in zicht. In de schitterende entourage van De Basis legden de Oostzaners een prachtig fundament onder handhaving. Het zou een perfect resultaat zijn voor een bemanning, die grotendeels de piratenopleiding nog niet volbracht heeft.

Noodgedwongen moest Compaen de leegloop na de degradatie in de topdivisie opvangen met scheepsmaatjes, die zelfs in de derde divisie nog kopje onder gingen. Toch gloort er voorzichtig hoop op overleving. Om geen scheepsbreuk te lijden en terug te vallen op het gespartel in de slootjes van de tweede divisie, wist Compaen twee afgezwaaide zeerovers aan boord te krijgen.

Herintreder Marvin Andringa drukte, net als vorige week in de stuntzege op nummer 2 Inter Rijswijk 2, zijn stempel op het spel van Compaen. Met zijn lange-afstandskogels vanaf de drie meter-lijn was hij vaak doeltreffend. Toen hij halverwege de derde set – bij een voorsprong van 0-2 in sets – met een onwillige kuitspier naar de kant moest, leek dit de kentering in de wedstrijd. Bij 16-13 en 1-2 in sets moest naast de kanonnier ook nog stuurman Koen Baas met een ribblessure afhaken. Kevin de Jong kreeg het roer in handen. Op karakter wisten de Oostzaners echter toch de winst binnen te halen. Compaen liet in de confrontatie tussen de volleybalhoofdstad van Nederland en het volleybaldorp van Noord-Holland de voor lijfsbehoud vereiste vechtlust zien. Verder hielp de reserveploeg van Sliedrecht af en toe een handje.

De vele foutservices en matige passing leek Compaen in de eerste set noodlottig te worden. Bij 23-21 zat het mee voor de mannen van coach Johan van Zelderen. De scheidsrechter gaf een dubbelfout op een ace uit een opslag, waardoor het setpoint uitbleef. De herkansing ging vervolgens in het net. In de slotfase namen de twee routiniers Michiel Majoor (twee aanvalspunten) en Marvin Andringa (service-ace) het voortouw. Met een opslag en een smash buiten de lijnen bezegelden Sliedrecht het eigen lot (26-28).

In de tweede set wist juist de thuisploeg de bal nauwelijks in het veld te serveren. Compaen had voortdurend de leiding, waarbij Andringa ondubbelzinnig zijn waarde bewees. Met de inbreng van Koen van de Wetering was de passing op orde gekomen. Het waren echter weer twee aanvalsfouten van Sliedrecht na 21-21 die doorslaggevend waren.

Niet veel ging er goed in de derde set. Met het uitvallen van Adringa werd het er ook niet beter op. De eindstand van 25-16 betekende dat de thuisploeg uiteindelijk zelfs meer setpunten dan Compaen maakte.

Bij 16-12 in de vierde set leek de wedstrijd naar een beslissende vijfde set te gaan. Toch rechtten de zeerovers nog een keer de ruggen. Bij 19-20 was er weer van alles mogelijk. Op de ‘big points’ was het Majoor, nota bene de kleinste aanvaller van het veld, die twee killblocks produceerde. Met twee aanvallen en een opslag over de achterlijn dankte Compaen Sliedrecht voor de gastvrijheid.

Volgende week wacht de Oostzaners in de eigen sporthal concurrent VC WIK. Winst met 3-1 of 4-0 betekent vrijwel zeker dat Compaen rechtstreekse degradatie ontloopt. Een tiende plek in de eindstand houdt beslissingswedstrijden tegen de nummers 2 van de tweede divisie in.