Spectaculaire winst voor Compaen

Compaen viert feest
Compaen viert feest

 

 

Tekst: Tjerk Laan; fotografie: Tjerk Laan Fotografie

Oostaan, 9 maart 2019 – De heren van Compaen hebben zaterdagavond een spectaculaire overwinning geboekt op de nummer twee van de 1e divisie B, Inter Rijswijk II. In een bomvolle Sporthal Oostzaan werd het uiteindelijk 3-2 voor de zeerovers na twee uur zinderend volleybal.

In de strijd om te overleven in de 1e divisie haalt Compaen de hele trukendoos open. Na eerder al de rentree van middenman Wouter Schoonenberg te hebben gemeld werd vorige week de legendarische diagonaal Marvin Andringa van de bank getrokken om Oostzaan de nodige aanvallende impulsen te geven. Zelfs na een jaar pensioen blijkt hij gewoon met de besten mee te kunnen en bleef dan ook vijf sets staan. Verder koos Johan van Zelderen ervoor om met Koen van de Wetering in de pass te beginnen en Allard Rieuwers op het midden te zetten.

Klokslag zes uur sloeg Rijswijk aanvoerder Pim Mossel de eerste bal op en deed dat vervolgens tien keer achter elkaar zodat de thuisploeg in mum van tijd met 1-10 (!) achter stond. Het Oostzaanse publiek keek elkaar aan en verzuchtte: “Oh, wordt het zo’n avond?” Als de Compaen pass-lijn al een behoorlijke aanval kon opzetten werd die door het Rijswijkse blok rücksichtslos afgebroken. Het zag er even naar uit dat Oostzaan de 10 punten niet zou halen maar het werd uiteindelijk 11-25.

Kennelijk schrokken de bezoekers daar zo van dat ze er in set twee prompt een bende van maakten. Terwijl Compaen in z’n ritme kwam en grip op de service kreeg begonnen de Rijswijkse power-hitters Noud Doornheim en Ken Rovers foutjes te maken. Met 25-15 haalde Oostzaan de set eenvoudig binnen en waren alle opties weer open.

Set drie ging tot de big points gelijk op maar moest met 21-25 aan Rijswijk worden gelaten, zodat er alsnog een uitslag in zat die volgens de stand op de ranglijst (10 om 2, respectievelijk) “normaal” zou zijn.

Set vier is de reden waarom zoveel mensen naar Sporthal Oostzaan komen: Spanning, sensatie en schitterende sport. Voor Compaen was middenman Diederick Hakkers zich inmiddels met het spel gaan bemoeien wat hem op een waarschuwing van de Stichting Sporthal Oostzaan kwam te staan; Er is nog geen geld voor een nieuwe vloer! De deuk op ca. 2 meter moet voorlopig provisorisch hersteld worden. Compaen overleefde drie matchpoints door onder andere een cruciaal blok van kersverse middenman Allard Rieuwers en had zelf drie setpunten nodig om de 2-2 voor de poorten van de hel weg te slepen (30-28).

Inmiddels was het testosteron-niveau bij de thuisploeg zo hoog dat de vijfde set echt niet meer weggegeven ging worden; Op aanspelen van regisseur drs. Koen Baas sloegen Marvin Andringa en Michiel Majoor ze van alle kanten binnen en het was de laatstgenoemde die de 15-9 overtuigend tegen de grond ramde.

Drie belangrijke punten voor Compaen Oostzaan en vooral een schitterende avond.