Compaen onverminderd in zwaar weer

Wouter Schoonenberg terug op het veld
Wouter Schoonenberg terug op het veld

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan Fotografie

Koog a/d Zaan, 17 feb – Het piratenschip van Compaen blijft onverminderd in zwaar weer verkeren. Ook de slag op de Zaan hebben de zeerovers niet winnend kunnen afsluiten. Tegen Zaanstad 2 ging voor de derde keer op rij een cruciale confrontatie verloren. Pluspunt was dat er door de nederlaag met 3-2 dit maal twee punten aan het totaal konden worden toegevoegd.

De Oostzaanse vloot maakt dit seizoen behoorlijk water en dat betekent dat er voor de derby een noodreparatie vereist was. Om de wankele schuit te versterken, werd Wouter Schoonenberg vanuit het zeemanshuis opgeroepen. De grote vriendelijke reus in ruste maakte bij 18-18 in de eerste set zijn rentree bij het vlaggenschip.

Zijn terugkeer midscheeps verliep verdienstelijk. De afstemming met spelverdeler Koen Baas heeft nog wat tijd nodig, maar de nummer 9 zorgde wel voor voldoende dreiging vanuit het centrum om de flankaanvallers wat meer ruimte te bieden. Opvallend was dat hij in de derde set zelfs twee keer scoorde vanuit de opslag, een van zijn mindere kwaliteiten. Gelukkig volgde hierna een service onder het net door, zodat niet te veel van tradities werd afgeweken.

In de strijd om niet in het moeras van de tweede divisie te geraken, werd het een tamelijk frustrerende wedstrijd voor Compaen. Twee sets werden in kansrijke positie verloren, de totaalscore van 107-113 was in Oostzaans voordeel en verder was het duel met Kian MacNack om moedeloos van te worden.

Deze net 16-jarige springveer van twee gestrekte meter is op weg om een van de beste volleyballers van Nederland te worden. Gevoed door het Oostzaanse spelverdelerstalent Tieme de Jong was hij vooral in de eerste twee sets ongrijpbaar. Hij sloeg over de blokkering van Compaen heen en de verdedigers zagen de smashes naast hen op de grond ploffen.

Toch waren er kansen voor de formatie van trainer/coach Johan van Zelderen. Bij 22-22 liet Max van Straten een uitgelezen kans op een voorsprong liggen. Een ketser van libero Mike Kruizinga op setpoint maakte het ongenoegen alleen nog maar groter. In de tweede set was Compaen nog dichterbij winst. Zaanstad maakte aanvalsfouten en de uitgekiende opslagstrategie van de Oostzaners had resultaat. Bij 22-24 was de veilige haven in zicht. Missers van Van Straten zorgden voor een verlenging van de set. Bij 26-27 was er een nieuw setpoint, maar het werd uiteindelijk toch 29-27.

Het ongenoegen leidde in de derde en vierde set tot een wederopstanding. De kanonnen Van Straten, Michiel Majoor en Allard Rieuwers produceerden toen vooral voltreffers, terwijl er bij Zaanstad wat meer losse flodders te zien waren. Compaen had voortdurend het initiatief en zegevierde met 15-25 en 23-25. Helaas was het daarna ook gedaan met de Oostzaners, hoewel Majoor in de slotfase met zijn opslag de spanning nog enigszins terugbracht. Een uitservice van Diederick Hakkers bracht de beslissing (15-13). Een dergelijk einde paste in een wedstrijd die het vertrouwen in handhaving er niet groter op heeft gemaakt.