Compaen is de koers kwijt

Spelverdeler Koen Baas wordt opgelapt
Spelverdeler Koen Baas wordt opgelapt

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan fotografie

Dordrecht, 12 jan. – Compaen is bij de herstart van de competitie de koers compleet kwijtgeraakt. Tegen het vlaggenschip van Next Volley, dat al bijna reddeloos op de bodem van de Merwede ligt, leed de Oostzaanse piratenboot een pijnlijk verlies (3-1).

Met voor het eerst twaalf manschappen aan boord en in de wetenschap van de eerdere maximale winst op deze opponent waren de voortekenen gunstig. De schijn bedroog ook dit maal. Van het dozijn Compaeners konden Sjoerd van Tol en Jasper Geerdink door kwetsuren alleen inspelen, kampte Allard Rieuwers met een schouderblessure en was Kevin de Jong net hersteld van ziekte.

Het was om die reden dat de 47-jarige zeerob Stef Geerdink achter de kanonnen moest plaatsnemen. Ook zijn inbreng bleef beperkt tot de warming-up, omdat Rieuwers het op de midpositie verdienstelijk deed. Dit gold ook voor zijn kompaan Diederik Hakkers, die met veertien gemaakte punten zelfs topscorer werd.

Vooral in de passing liet Compaen het afweten. Regelmatig scoorde Next Volley rechtstreeks met de opslag en als dat niet het geval was dan moest spelverdeler Koen Baas de vouwen uit zijn broekje rennen. Bij een botsing met een reclamebord na zo’n ketser liep hij al na enkele minuten zelfs een wondje aan zijn arm op. De beginfase van de wedstrijd zou kenmerkend voor het duel worden. Het werd 5-1 zonder dat Compaen ook maar een keer een fatsoenlijke aanval had laten zien.

Gaandeweg herstelde de formatie van trainer/coach Johan van Zelderen zich. Next Volley was weer de ploeg die net als in Oostzaan grossierde in fouten, waardoor Compaen het initiatief kon overnemen. Diederik Hakkers deed zijn naam eer aan en flitste in het midden en toen het boven de twintig spannend werd toonde De Jong zich als servicesub weer van zijn beste kant. In de slotfase was de tegenstander weer royaal door twee keer buiten de lijnen te slaan (23-25).

Tot 11-13 in de tweede set was er voor Compaen ook nog niet veel aan de hand. Toen begon de ingevaller Timo de Vries zich nadrukkelijk met het spel bemoeien. Een enkele stuiptrekking daar gelaten, werd het daarna bij de Oostzaners van kwaad tot erger. De passing werd ondermaats, de servicedruk was verdwenen en de buiten- en diagonaalaanvallers wisten nauwelijks nog een bal binnen de lijnen op de grond te krijgen. Coach Van Zelderen toverde zo ongeveer alle opstellingsvarianten uit zijn mouw, maar ook hij kreeg Compaen niet meer op koers.