Compaen kan omhoog kijken

door Marcel Vermeulen

Oostzaan, 8 december – De klinkende zege op concurrent VCV en gunstige uitslagen in de eerste divisie B zorgen er voor dat Compaen naar boven kan kijken. De overwinning in vier sets leidde er toe dat de Oostzaanse ploeg is gestegen naar de vijfde plek, de hoogste notering in de twee seizoenen na de terugkeer uit de topdivisie.

De afgelopen competitie had de formatie de terugkeer van Marvin Andringa en Wouter Schoonenberg nog nodig om de tiende plaats veilig te stellen. Uiteindelijk leverden de pd-wedstrijden behoud op. Compaen startte het volleybaljaar met twee nederlagen tegen de toppers Taurus 2 en Sliedrecht Sport 2, maar de progressie van het jeugdige team werd zichtbaar. Dat gebeurde met een ploeg die met de nieuwkomers spelverdeler Sven Vermeulen, middenblokkeerder Jesse Koopman, aanvaller Calvin Ooms en libero Taran Jonk een ander gezicht kreeg. Bovendien werd Jasper Geerdink een vaste kracht in de hoofdmacht.

De verdere verjonging, de technische trainingen en de reguliere fitness is tot dusver een succesformule. Compaen beschikt niet over onvervalste powerhitters, maar over spelers met voldoende technische vaardigheden die daardoor weinig vermijdbare fouten maken.

De wedstrijd om de Sven Vermeulen-bokaal, de setter speelde tegen zijn oude club, was daarvan een voorbeeld. Bij het insmashen pakken de Compaeners regelmatig een netrand mee of slaan buiten de lijnen, terwijl de VCV-aanvallers regelmatig de bal richting de spijkers in het plafond van Sporthal Oostzaan zien gaan.

Toch wint de thuisploeg uiteindelijk via 26-24, 25-20, 13-25 en 25-19. Opvallend daarbij was dat het team van coach Bob Hartman van de 89 gemaakte punten er slechts 33 via de eigen aanval produceerde. Het bewijs dat VCV nogal wat punten aan Compaen schonk.

De gasten, waarvan de rugnummers door de sponsornamen nauwelijks nog te zien waren, deden dat vooral door missers in de opslag. De service van Koen van de Wetering was in de eerste set wel succesvol en hij bracht Compaen bij 18-17 voorbij VCV. In een spannend slot was uiteindelijk een van de vijf killblocks van Diederick Hakkers goed voor het beslissende punt.

De netverdediging stond ook in de tweede set als een huis. Zes keer knalde de bal via de Oostzaanse handjes op de grond bij VCV. De bezoekers kwamen na 10-4 nog wel wat dichter bij, maar de winst voor Compaen kwam geen moment in gevaar.

Alles wat in de eerste en tweede set goed ging, verliep na 7-5 in de derde set fout. De servicedruk was weg en de Zaankanters hadden problemen met de passing. Aanvaller Timo Terlouw toonde dat er wel degelijk kapitaal in het veld stond bij VCV. Met 13-25 was het een kansloze affaire voor Compaen.

De vierde set, met Sjoerd van Tol voor Koopman, schoot Compaen onder de impuls van de opslag van Geerdink uit de startblokken. Via onder andere 10-3, 16-12 en 20-14 werd het 25-19. In dit speldeel nam ‘dorpsoudste’ Hackers, samen met libero Mike Kruizinga de enige speler boven de 22 jaar, de voortrekkersrol op zich door twee aces en een killblock te produceren.

Met een heerlijke overwinning stortten de spelers van Compaen zich in het clubfeest. Ze vervolgen de competitie zaterdag met een uitwedstrijd in het mausoleum van Galgenwaard in Utrecht.

  

Foto:     Tjerk Laan Fotografie (archief)