Compaen verdwaalt in Utrecht

door Marcel Vermeulen

Utrecht, 15  dec – Utrecht heeft een parkeergarage, een voetbalstadion, een indooraccommodatie en een prille ex-volleybalinternational. Het was zaterdag allemaal te veel voor de jongens uit het boerendorp Oostzaan. Het werd voor de naar de zeerover Claes Compaen vernoemde ploeg een middeleeuwse terechtstelling in de Galgenwaard.

Met drie overwinningen op rij ging het team met enig vertrouwen naar het nog allerminst soepel draaiende VV Utrecht. Het pakte allemaal heel anders uit. Met uitzondering van de openingsset kreeg Compaen alle hoeken van het immense sportcomplex te zien.

Dat gold zeker voor spelverdeler Sven Vermeulen. Hij waande zich bij de zoektocht naar verdwaalde passes als ALO-student op zijn maandagse atletiekblok. Ondanks de hoogte, breedte en lengte van de hal scoorde de thuisploeg dertien rechtstreekse punten uit de opslag. Daar stelde Compaen slechts drie aces tegenover.

Er vielen aan Oostzaanse kant maar weinig plusjes te noteren. Positief waren de dertien blokpunten, een seizoensrecord. Bijna de helft daarvan kwamen in de eerste set tot stand. Deze begon het team voortvarend. De pass was onder controle en het aantal eigen fouten bleef, zoals wel vaker deze competitie, beperkt. Daarentegen grossierde Utrecht juist in missers. Zo kwam de 21-25 ook via een netservice van de thuisploeg op het bord.

De tweede set liet een heel ander beeld zien. De opslagreceptie faalde en Compaen serveerde zeven keer fout. Als de bal al een keer goed was dan was deze zo simpel dat de technisch vaardige spelverdeler Rowan van Vreede al zijn aanvalstroeven kon uitspelen. Het werd een simpele 25-16.

Beide teams lieten in de derde set verzorgd volleybal zien. De aanval van de twee ploegen scoorde simpel en bij Compaen deed Jasper Geerdink zich gelden. Bij 21-20 kon het nog twee kanten op, maar toen stond de grote Jasper van Utrecht op. De kale springveer Diefenbach, goed voor ongeveer 150 Oranje-duels, toonde dat hij ook op linksvoor wel wat kan. Bij Compaen kwam de buitenaanval in de slotfase juist niet door (25-22).

In de vierde set waren de Oostzaners alleen maar op weg naar de uitgang, om Galgenwaard zo snel mogelijk te verlaten. Het leek nergens naar en het krachtsverschil kreeg via 25-11 een uitslag.

Het afgetekende verlies staat in schril contrast met de positieve totaalindruk na de eerste seizoenshelft. Het verjongde en drastisch vernieuwde Compaen wist in elf wedstrijden 28 punten te halen en het pd-team van vorig seizoen prijkt daarmee op een keurige vijfde plaats. Feit is ook dat het verschil met een veilige plek op de ranglijst slechts vijf punten bedraagt. De afgelopen competitie bewees al dat er in de zuidelijke eerste divisie heel veel punten voor behoud nodig zijn.

Foto:     Tjerk Laan Fotografie