Compaen laat twee punten in OmniSport

door Tjerk Laan – Oostzaan, 20 maart – Compaen is er opnieuw niet in geslaagd om een uitwedstrijd winnend af te sluiten. In Apeldoorn werd een 0-2 voorsprong in sets om zeep geholpen waardoor de strijd om de onderste plaatsen in de Topdivisie bij de heren nog steeds Oostzaanse inbreng heeft.

Het is schrikken als je een Topdivisiewedstrijd speelt in OmniSport Apeldoorn en te gast bent bij de op één na grootste volleybalvereniging van Nederland. 679 leden (stand 1 jan 2015[1]) en daarvan zaten er maar liefst vijftien (15!) op de tribune: “Nieuwegein, we have a problem!” Toegegeven, op het veld ernaast speelden de dames van Dynamo en daar zat iets meer publiek (100?) maar dat werd 3-1 met 25-7 in de vierde set dus dat kan lang niet zo spannend zijn geweest.IMG_7253 630x420x72

Compaen middenman Wouter Schoonenberg appte van de week dat zijn klus op een boorplatform in de Golf van Mexico langer ging duren dan gepland (er gaat daar wel vaker wat stuk) en dat hij er dus niet bij kon zijn. Wel vreemd dat z’n Facebook berichten dan van Playa Delfines in Cancun (vandaag 25 °C) komen, maar we geloven hem op z’n woord. Feit is dat hij node gemist werd in de blokkering.

Oostzaan speelt dit seizoen niet best in uitwedstrijden (één uit negen, Sliedrecht, dus dat telt minder) maar Dynamo was toch eigenlijk wel voor minimaal twee punten ingeboekt. In het bekertoernooi mochten ze zich nog uitleven maar een week later in Sporthal Oostzaan waren de verhoudingen duidelijk: 3-0. IMG_7521 630x420x72Compaen begon dan ook fris en fruitig aan het duel met een dakpoging van mid Rick van Baar, wat in OmniSport natuurlijk niet lukt maar het zette wel de toon voor de eerste set. Alleen op rechtsvoor bleek Dynamo lastig af te blokken maar verder ging er weinig dreiging van uit. Het is heerlijk ballen als alles lukt; Op 20-23 wisselde coach Sandor Rieuwers z’n spelverdeler aan het net. Koen Baas, toch 13 centimeter langer dan Nils Augustijn, beloonde dat meteen met een kill-block en maakte vervolgens met een doortikbal de set uit (21-25).

Met 18-25 in set twee liep alles volgens plan en zelfs het verlies van de derde set kon schrijver dezes niet echt verontrusten (25-20).IMG_7401 630x420x72

Die inschatting bleek fout: Compaen kon het niveau niet weer opkrikken, terwijl Dynamo zienderogen beter ging spelen. Het gat op rechtsvoor werd steeds groter, waar de gebroeders Aalders gretig gebruik van maakten. De Oostzaanse buitenaanvallers de Boer, Homburg en Majoor waren niet in staat om het niveau van de eerste twee sets door te zetten en Dynamo veegde haar eigen achterveld mooi schoon. Lars de Boer kon nog wel vanaf de opslaglijn drie spinners binnen slaan en 12-15 in Oostzaans voordeel noteren. Zelfs op 16-19 had Compaen alle kansen om “gewoon” drie punten mee te nemen uit Apeldoorn. Het mocht niet zo zijn want door eigen fouten kwam Dynamo op 22-22 langszij en sloeg ook meteen toe, 25-23.

In set vijf was er geen redden meer aan. Met korte opslagen legde Dynamo genadeloos het Oostzaanse probleem bloot: Compaen kwam in de pass steeds een stapje tekort. Vanaf 3-3 stoof de thuisploeg met lange passen richting finish (15-10).

Next Volley Dordrecht was zo netjes om thuis te verliezen van Cito, zodat Compaen nog steeds op de zevende plek staat in de Topdivisie. Maar omdat de verschillen in het rechter rijtje minimaal zijn (en sinds vanavond zelfs Sliedrecht weer meedoet) wordt het nog een hele klus om van de één na onderste plaats weg te blijven.