Twee punten in laatste thuiswedstrijd Compaen

door Tjerk Laan – Oostzaan, 14 maart – Hoewel het nog geen half maart is speelde Topdivisionist Compaen Heren 1 zaterdag al haar laatste thuiswedstrijd in Sporthal Oostzaan. Het publiek kreeg waar het voor gekomen was: Een vijfsetter die uiteindelijk in het voordeel van de thuisploeg werd beslist. Gezien de stand op de ranglijst was een minimaal verschil te verwachten, maar met 2-0 voor en twee matchpoints had Compaen ook de volle drie punten in Oostzaan kunnen houden.

Next Volley Dordrecht (7) heeft hetzelfde probleem als Compaen Oostzaan (8); Het is dit seizoen niet of nauwelijks in staat om buiten de eigen sporthal wedstrijden te winnen. Zaterdag kon het in de eerste twee sets steeds een kleine voorsprong pakken maar verzuimde om die in setwinst om te zetten. Compaen had moeite om genoeg servicedruk te produceren waardoor er flink wat ballen heel snel en hard door het midden terugkwamen. Daarentegen kon spelverdeler Nils Augustijn z’n buitenaanvallers makkelijk vinden zodat het trio de Boer, Homburg en Majoor de punten binnen konden slaan. Boven de twintig was de opslag van Compaen beter en met name Koen van de Wetering (jeugdspeler uit de Promotieklasse) serveerde in de tweede set vier cruciale punten binnen, waarna Lars de Boer met een loepzuivere ace de set afmaakte (25-22, 25-21). JP VVCNVD 1025 630x420x72

Set drie ging tot de grote punten gelijk op waarna Compaen op 24-22 twee kansen kreeg om het af te maken, maar beide liet liggen (24-26). In set vier leek de wedstrijd te kantelen; Vanaf 12-12 liep Next Volley veel te makkelijk weg. Gelegenheidslibero Tijmen Arzbach, die zich drie sets weer uitstekend van zijn taak had gekweten kreeg het nu wel erg zwaar, zodat Mike Kruizinga met twee gekneusde vingers toch weer in de pass stond, om na de side-out weer naar de bank te verdwijnen. De set ging met 17-25 duidelijk naar de bezoekers en Oostzaan hield rekening met een doemscenario.IMG_6988 630x420x72

Inmiddels waren de emoties bij Dordrecht behoorlijk opgelopen, wat ze al een gele kaart opgeleverd had. Eerste scheidsrechter Raymond Haamberg had inderdaad z’n handen vol aan de vele technische fouten maar floot zeer consequent naar beide kanten, dus het was niet helemaal duidelijk waarover ze zich zo opwonden. Op 3-1 in de vijfde set kostte het ze een rode kaart en dus een punt, waarna het gedaan was met de Dordtse ambities. Kill-blocks van Wouter Schoonenberg en harde scores van Daniël Homburg en Lars de Boer vanaf rechtsvoor zorgden voor 15-8.

Compaen kon met een zwaar bevochten overwinning afscheid nemen van het thuispubliek en haar crew bedanken, opgeluisterd door een leuke attentie van sponsor DEEN Supermarkten. Met nog vier uitwedstrijden voor de boeg (Dynamo / Zaanstad / US / Cito) zullen er nog een paar punten binnengehaald moeten worden om helemaal veilig te staan.