Compaen met stip naar nummer negen

door Tjerk Laan – Oostzaan, 7 novDoor opnieuw een zwaar bevochten vijf-setter winnend af te sluiten stijgt Compaen met stip van de laatste naar de negende plaats in de Topdivisie. Het mag zich in ieder geval een week de beste herenploeg van groot-Amsterdam noemen.

Tegenstander Particolare/DS uit Den Dungen is een oude bekende uit de 1e divisie waar Compaen al menig partijtje mee heeft uitgevochten. Vaak in Oostzaans voordeel maar een blik op de stand deed ditmaal anders vermoeden; Nummer 4 tegen nummer laatst, in Brabants voordeel. Particolare profiteerde volop van de “debutanten-bonus” en sloopte respectievelijk Dordrecht, Nijmegen en Bedum.

Compaen wilde graag laten zien hoe de verhoudingen in haar optiek zouden moeten liggen: Jullie zijn hier te gast, wij bepalen het spel. Dat lukte in de eerste twee sets perfect. Het zelfvertrouwen van de zeerovers had vorige week een flinke boost gekregen in Sliedrecht en in die geest werd er hard doorgepakt: Lars de Boer sloeg de gaten in de vloer, Michiel Majoor wist tot op de millimeter nauwkeurig de zijlijn te vinden en Daniël Homburg roste als vanouds alles binnen wat spelverdeler Koen Baas zijn kant opgooide, al of niet via de handjes. De service was uitstekend verzorgd, wat nog maar eens bevestigd werd door een loepzuivere ace van Rick van Baar op setpoint, 25-18.

In de tweede set werd de servicedruk zo mogelijk nog wat opgevoerd, waarbij met name de Brabantse libero het moest ontgelden. Het Oostzaanse midden met Daan Hettinga en Rick van Baar stond uitstekend en wist keer op keer de angel uit de aanval van de gasten te halen. Tel daarbij de veel te hoge foutenlast van Particolare (Compaen moet binnenkort weer op haar knieën langs bij de sponsor voor een nieuw net) zodat er na 36 minuten zuivere speeltijd 2-0 op het bord stond, 25-14. Optimistisch werden er al plannen gemaakt om na een snel biertje bij mevrouw KanTini dan maar bij Zaanstad-Cito te gaan kijken, want de avond was nog jong.

Op dat moment besloot Particolare dat het niet helemaal uit Den Dungen was gekomen om zich roemloos naar de slachtbank te laten leiden. Het grote verschil had een naam: Sjuul Zeekaf. De 30-jarige passer-loper bleek een diesel te zijn die even tijd nodig heeft om op gang te komen. Waar hij in de eerste twee sets voornamelijk zijn eigen kant van het net teisterde verlegde hij zijn werkterrein in sets drie en vier naar de eerste twee meter (let wel: twee, niet drie) van de Oostzaanse speelhelft. Met 1.88 meter bepaald niet de langste passer-loper van de Topdivisie, maar wat een explosiviteit! Ook liet middenman Bas van Meurs al zijn 208 centimeters eindelijk gelden aan het net. Compaen was niet in staat om het hoge niveau van de eerste twee sets vast te houden en moest een stapje terug doen; Met 21-25 en 22-25 gingen de sets naar Particolare. Vermeldenswaardig is nog Daniël Homburg, die in deze fase aanvallend wat minder doorkwam maar wel in één rally drie ballen van de grond veegde; We wisten niet dat hij het in zich had!

Zaanstad en Cito moesten het inmiddels zelf maar uitzoeken want Oostzaan maakte zich op voor een zinderende vijfde set. Tot 8-7 kon het nog alle kanten op, daarna was Compaen oppermachtig. Twee prachtige blocks van respectievelijk Koen Baas en Lars de Boer sloopten de Brabantse aanval en twee opeenvolgende time-outs van Particolare konden het tij niet meer keren. Spelverdeler Koen Baas, die liet zien dat hij vijf sets op Topdivisie-niveau kan overtuigen, mocht de overwinning binnen serveren (15-9).

Mevrouw KanTini was dolblij met de overwinning want het had nu geen zin meer om nog naar Zaandam te vertrekken, zodat de rekening weer flink opliep. Pelster-Cito deed haar sportieve plicht door met 2-3 van Zaanstad te winnen en US kon geen potten breken in Dordrecht (3-1) dus mag Compaen als beste herenteam van groot-Amsterdam volgende week naar koploper Peelpush afreizen.

Daniël Homburg legt aan
Daniël Homburg legt aan
Compaen is blij
Compaen is blij
Sjuul Zeekaf teistert het Oostzaanse blok
Sjuul Zeekaf teistert het Oostzaanse blok