Compaen nadert Zaanstad

Oostzaan – 92 tegen 94. Compaen bleef zaterdag slechts twee schamele setpunten achter bij Zaanstad. De nakomer van het dorp nadert de grote broer uit de stad steeds meer, maar de krachtsverhoudingen blijven na de uitslag van 1-3. 

De confrontatie tussen de oost- en westoever van de Zaan is ook een botsing van twee werelden. Aan de ene kant van het net de minder begaafde en overijverige pupil, aan de andere zijde de getalenteerde en gemakzuchtige leerling. Compaen was de afgelopen zomer al druk aan het blokken in de hal, terwijl Zaanstad nog in het zand aan het pielen was. Zaanstad dobbert rond in de topdivisie op basis van zijn reputatie. Zeven van de startende zeven in de derby speelden al jaren of incidenteel in de eredivisie. Het team maakt zich doordeweeks niet zo druk en wil gewoon op zaterdag een leuk potje volleyballen. Toppers produceren iets meer fouten dan voorheen, maar ze komen er makkelijk mee weg op dit niveau.

Compaen moet daarentegen erg zijn best doen om zich staande te houden in de topdivisie. Nu het kerstrapport nadert, staan de Oostzaners maar net veilig. Gelukkig zijn er in Spaarnestad en Protos – beide slechts een punt na zeven wedstrijden – twee zwakke broeders. Neemt niet weg dat winst in de komende twee duels bij Peelpush en thuis met Inter Rijswijk bij de tussenbalans een fijn gevoel zou geven.

Hoewel bij de eindafrekening het verschil dus slechts twee punten bedroeg, had Compaen maar een fase in de wedstrijd kansen op een beter resultaat. In de vierde set waren er tussenstanden van 16-13, 17-14, 18-15 en 19-16 in Oostzaans voordeel. Er leek toen een beslissende vijfde set in het verschiet. Juist in de slotfase waren er de ketsers in de passing, aanvalsfouten bij Compaen en hing er de blokkering van Zaanstad. Die ploeg toonde toen de professionaliteit die past bij een ploeg die bol staat van ervaring (22-25). Compaen liet in de tweede set (25-19) zijn beste spel zien. Het coachduo Bob Hartman/Sven Vermeulen bracht vooraf Koen van de Wetering voor David Bes en Daniël Homburg voor Allard Rieuwers in het veld. Diagonaalaanvaller Homburg gaf na zijn entree de spelers van Zaanstad een déjà vu uit de tijd dat hij voor hun ploeg in de eredivisie streed. Met zeven aanvalsscores en een opslagace nam hij het leeuwendeel van de puntenproductie voor zijn rekening.

De linkshandige springveer kreeg daarbij goede assistentie van middenblokkeerder Jesse Koopman, die met de week beter gaat spelen. Hij kwam in de tweede set tot drie aanvalspunten en twee killblocks. Ook de opslag was toen een geducht wapen. Dat gold zeker voor Sjoerd van Tol, een van de spelers die op basis van zijn mentaliteit fysiek en technisch de afgelopen jaren een enorme progressie heeft geboekt. De eerste en derde set was het verschil in punten dan wel marginaal (23-25 en 22-25), maar dat was omdat Zaanstad zich na een ruime voorsprong bijna verslikte in de vechtlust van de Oostzaanse zeerovers.

Over het geheel genomen hadden de bezoekers de beschikking over meer scorende aanvallers, die handig de redelijk goed functionerende blokkering van Compaen wisten te omzeilen. Zij werden prima bediend door spelverdeler Hidde Uittenbosch, die Guido Spooren had afgelost.

Compaen onderneemt zaterdag de verre reis naar Meijel voor de wedstrijd tegen Peelpush.

Tekst: Marcel Vermeulen.               Foto: Tjerk Laan.