Compaen ontgroent Protos

Oostzaan – Compaen heeft in een college van ruim een uur Protos ontgroend. Het Utrechtse studentencorps kreeg zaterdag een harde les op de topdivisie-universiteit in Oostzaan.

Vooral de formule menskracht x een bal van 250 gram x nethoogte van 2.43 meter x vloeroppervlakte van 81 vierkante meter leverden de bezoekers onoverkomelijke hoofdbrekens op. Anders geschreven: het serveren van de nummer 12 in de poule leek nergens op. Protos lijkt zijn Griekse naam eer aan te doen door als eerste te degraderen.

Vorig seizoen ontsnapte de ploeg nog aan een sportief afscheid door de afkondiging van een status quo door de volleybalbond. Deze competitie is vooralsnog een Tantaluskwelling, maar gezien het enthousiasme bij de beginyell lijken de Utrechters er geen biertje minder om te drinken in de sociëteit.

Alleen toen in de derde set het opslagenvirus naar de andere kant van het net was overgewaaid, was er tot 17-16 geen totaal overheersende dominantie door Compaen. Uit de eindstand van 25-19 bleek dat er ook toen nauwelijks onzekerheid bestond over de winnaar. Het krachtsverschil werd in de eerste en tweede set met 25-17 en 25-11 in veel duidelijkere cijfers uitgedrukt.

Met negen winstpunten uit zeven wedstrijden kruipt de zeeroversploeg voorzichtig naar de eerste zes op de ranglijst, de in potlood geschreven doelstelling dit seizoen. Om uiteindelijk in het linker rijtje te belanden, is de vormverbetering van middenblokkeerder Jesse Koopman en diagonaalaanvaller Daniël Homburg een positieve ontwikkeling.

Koopman wordt steeds fitter en daarmee een mooi aanspeelpunt in het centrum van de aanvalslinie. Homburg vertoont voorzichtig weer trekjes van de speler die bij Zaanstad  heerste op de eredivisievelden.

De twee konden zich zaterdag manifesteren door een solide passfundament gevormd door het trio Mike Kruizinga, Calvin Ooms en David Bes. Slechts twee keer leverde een opslag van Protos min of meer direct een punt op. Niet alleen de service-ontvangst was degelijk, dat gold voor het totale aanvalsspel. Slechts zeventien procent van de smashes zorgde voor een punt van Protos. Niet eerder was dat percentage zo laag.

Het krachtsverschil van zaterdag was dermate groot dat spelverdeler Cris de Jong zonder spanning zijn competitiedebuut kon maken. Zo kwam het dat de broer van de voor volleybalgrootmacht uitkomende Tieme  met zijn jeugdploeg, heren 3 en heren 1 in drie verschillende teams zijn opwachting maakte.

Compaen speelt zaterdag tegen Sliedrecht Sport 2, een team gevuld met spelers die de eredivisie-universiteit met succes hebben volbracht.

Tekst: Marcel Vermeulen.