Compaen put moed uit mooie overwinning

 

 

 

Daniël Homburg legt aan
Daniël Homburg legt aan

Tekst Tjerk Laan; Foto: John van Geenen / Johnspictures.nl

Oostzaan, 4 feb 2018 – De heren van Compaen hebben zaterdagavond belangrijke punten gepakt in de strijd om lijfsbehoud in de nationale Topdivisie. Tegen Volley Tilburg werd in eigen hal de volle buit binnengesleept, terwijl naaste concurrenten Olhaco Hoogeveen en Pelster/Cito Zeist beiden puntloos bleven. De zeerovers zijn Olhaco nu tot op één punt genaderd.

Als hekkensluiter in de Topdivisie heren speelt Compaen uitsluitend nog finales en de wedstrijd tegen Volley Tilburg was op papier een loodzware opgave. De uitwedstrijd op 28 okt 2017 werd tamelijk kansloos met 3-1 verloren maar na een goede trainingsweek was Oostzaan vastbesloten om in eigen hal haar huid duur te verkopen.

Dat kwam er in de eerste set nog niet helemaal uit: Na een achterstand van 11-16 werd nog bijgehaald tot 16 gelijk maar de gasten wisten blokkerend de Oostzaanse buitenaanvallers goed aan banden te leggen. Lichtpunt waren de zeven directe punten van diagonaal Daniël Homburg die daarmee slechts z’n visitekaartje afgaf, want er bleek nog veel meer in het vat te zitten. Maar uiteindelijk ging Tilburg met 22-25 met de set aan de haal.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Vanaf 18-15 serveerde spelverdeler Koen Baas, die alle vier sets bleef staan, de thuisploeg naar 23-15 door de zeer gevreesde middenaanval van Tilburg geen enkele kans te geven. Voeg daarbij de punten van midden-aanvallers David Bes en Wouter Schoonenberg die zowel aanvallend als blokkerend messcherp waren. Dat de gasten alsnog tot 20 punten kwamen mag je Oostzaan aanrekenen maar met 25-20 waren alle opties weer open.

Set drie gaat de boeken in als de set van Daniël Homburg. Op de donderdagse training had hij al laten zien erg gretig te zijn, en zaterdag mocht hij los. Van de 13 ballen die Koen Baas zijn kant opgooide scoorde hij er acht direct en pakte ook nog een kill-block mee. Middenman David Bes deed de rest. Aan Tilburgse kant probeerde Martijn van Eerd om de thuisploeg aan een nieuwe vloer te helpen; De deuken rond de 3-meterlijn zijn onherstelbaar en er wordt een schaderapport opgemaakt voor de Stichting Sporthal Oostzaan. Met 25-23 bleef Compaen aan de goede kant van de score en de avond zag er heel mooi uit.

In de Topdivisie worden er geen cadeautjes gegeven dus in de vierde set liep Oostzaan achter de feiten aan; 9-14. De sprongopslag van David Bes bracht uitkomst en aansluiting; Wat een weelde, een middenman die kan serveren! Desondanks keek Compaen op het moment suprême, met de volle winst in het vizier, nog steeds tegen een achterstand aan, 20-22. Enter Compaen Dames 2, dat net met vijf punten in de tas van het belendende veld was gestapt en vol adrenaline het vuurtje opstookte. In de heksenketel liepen de gemoederen behoorlijk op, zodat de arbitrage alsnog handelend moest optreden maar uiteindelijk was het Tilburg dat daar onder bezweek; Met twee foute opslagen tekende het haar eigen vonnis en kon Compaen drie broodnodige punten bijschrijven.

Volgende week weer een finale; “Er gaat niets boven Groningen”, behalve Bedum wat nog weer iets noordelijker ligt en waar ze ook heel aardig kunnen volleyballen, want anders sta je geen vierde in de Topdivisie met twee wedstrijden minder gespeeld.