Compaen wint thriller in Oostzaan

Tekst en fotografie: Tjerk Laan

Middenaanvaller Wouter Schoonenberg
Middenaanvaller Wouter Schoonenberg

Oostzaan, 14 jan 2018 – In het eerste competitieduel van 2018 hebben de heren van Compaen met minimaal verschil gewonnen van directe concurrent Webton Hengelo. In een bijna twee uur durende thriller trokken de zeerovers met 15-13 de vijfde set naar zich toe en daarmee twee broodnodige punten.

Voor Compaen wordt de tweede seizoenshelft “do or die”; Vanuit de laatste positie moet handhaving in de Topdivisie veilig gesteld worden en het is zeker dat het een hels karwei gaat worden. Het is nog volstrekt onduidelijk wie daarbij de naaste concurrenten gaan worden. Lange tijd leek het erop dat bijvoorbeeld Pelster/Cito uit Zeist daar aanspraak op maakte maar die zijn bezig aan een tussensprint. En uiteindelijk doet het er ook niet zoveel toe. Compaen zal regelmatig moeten stunten tegen veel hoger geplaatste teams om haar doel te bereiken.

De zwaar bevochten 3-2 van zaterdag mag zeker niet als stunt gekwalificeerd worden maar het was wel een prachtige wedstrijd. Webton was vast van plan om de 17-jarige Léon Luini kapot te serveren. Die wankelde af en toe maar brak uiteindelijk niet, zodat spelverdeler Bram de Winter aan de bak kon. De afstemming met middenaanvallers Wouter Schoonenberg en David Bes loopt steeds beter zodat het rendement daar hoog lag. Ook blokkerend zag het er aan Oostzaanse kant heel behoorlijk uit. Daarbij overigens wel geholpen door het feit dat alle 207 centimeters van Mark Koning geblesseerd op de Hengelose bank zaten.

Na vier sets volleybal met afgetekende standen (25-20, 16-25, 25-18, 19-25) was het volstrekt onduidelijk wie er in Oostzaan aan het langste eind zou trekken. Beide teams wisselden prachtig spel af met knullige fouten, snoeiharde uitballen en wisselvallig serveren. Bij 7-8 in het voordeel van Webton werd van helft gewisseld en bij 11-11 waren de toeschouwers nog steeds niets wijzer. Uiteindelijk was het de orkaan van geluid die Compaen Dames 2, al of niet zwanger, produceerde die het laatste punt inspireerde: Perfecte pass van Michiel Majoor, snelle set van Bram de Winter en ingerost door Luini op linksvoor (15-13).

Vijf sets volleyballen om uiteindelijk met 101-100 te winnen. Het Oostzaanse publiek was de duidelijke winnaar en de eerste twee punten van 2018 gaan Compaen inspireren om een prachtige tweede seizoenshelft te draaien.