Geslaagd bekertoernooi voor Compaen

Tekst: Marcel Vermeulen; Foto: Tjerk Laan Fotografie

Enkhuizen, 14 sep – Compaen heeft zaterdag in de Enkhuizer sporthal de Drecht een geslaagd bekertoernooi afgewerkt. Tegen de Oostzaanse traditie in werd er met een goede spirit in het bijprogramma van de reguliere competitie gestreden om de punten, terwijl ook na afloop weer bleek dat het drastisch vernieuwde team bezig is een hecht collectief te worden.

Blokkerend zag het er goed uit bij Compaen

De pluspunten overheersten aan het einde van de dag, maar het avontuur is wel voorbij. Uiteindelijk wist organisator Madjoe zich te plaatsen voor de tweede ronde. Compaen kende een valse start tegen de gastheer. De Enkhuizers hebben een ervaren ploeg, die rechtstreeks op promotie naar de eerste divisie lijkt af te stevenen. Spelverdeler Ferdi Wever, die met Zaanstad verschillende seizoenen in de Eredivisie uitkwam, weet zich omringd door geslepen volleyballers en een enkel talent. Eigenlijk precies het omgekeerde van Compaen dus.

De opslag van Wever en die van oude bekende Rick van Baar kraakten de passlinie van Compaen, waardoor de aanval ook niet uit de verf kwam. Aan de andere kant grossierden de Oostzaners juist in foutservices. In beide sets liep Compaen zo al vroeg tegen een onoverbrugbare achterstand aan. Door in de slotfases nog wat punten te sprokkelen, kreeg de uitslag nog een dragelijk gezicht (18-25 en 20-25).

Met het verlies in twee sets was de ploeg in feite al uitgeschakeld. Het tekende het karakter van de jongelingen dat zij het bekertoernooi niet roemloos vervolgden. Gaandeweg werd het spel steeds beter. Jasper Geerdink en Koen van de Wetering scoorden hun punten, Jesse Koopman verraste vriend en vijand met zijn sprongservice en Sven Vermeulen plaatste enkele keren een slimme bal in het veld van de tegenstander. Gedurende de gehele dag functioneerde de blokkering optimaal. Blijkbaar heeft trainer Bob Hartman zijn capaciteiten als speler op het team weten over te brengen.

De coach kon het zich permitteren iedereen in te zetten zonder dat de kwaliteit hieronder leed. Duidelijk is dat in het Compaen van dit seizoen de onderlinge concurrentie heviger is geworden.

In de laatste twee wedstrijden van de dag zegevierden de strijdlustige Oostzaners in drie sets. Tegen HHB/CSV ging dat via 25-23, 21-25 en 16-14. De winst op Set Up kwam tot stand via 25-13, 22-25 en 15-11. Al met al speelde Compaen de week voor de competitiestart acht sets tegen volwaardige opponenten en had daarmee een prima voorbereiding op het duel met kampioen Taurus 2, zaterdag 21 september om 18 uur in de eigen sporthal.

Na afloop van de laatste wedstrijd was er een drankgelag en een uitstekende barbecue, waarbij de uitgehongerde Oostzaners bijna zorgden voor het faillissement van een Enkhuizer ondernemer.