Memorabele metamorfose bij Compaen

Oostzaan – Niet eerder in de meer dan 60-jarige historie van Compaen kende de herenselectie van de club zo’n massale metamorfose. Slechts vijf van de elf spelers die de afgelopen competitie starten, zullen er het komende seizoen weer bij zijn.
 
De volleyballers van de drastisch vernieuwde topdivisionist hebben het commitment naar elkaar en het programma van de trainers Sven Vermeulen en Michiel Majoor – de opvolger van Bob Hartman – uitgesproken. Uitgangspunt daarbij is dat het beter moet. Compaen eindigde vorige maand maar net boven de denkbeeldige streep en verloor zelfs de uitwedstrijden van de papieren degradanten Protos en Spaarnestad. Een schamele veertien punten uit twintig duels was het eindresultaat.
 
Uit de startende selectie van de Oostzaanse vereniging verdwenen de spelverdelers Koen Baas en Kevin de Jong, de diagonaalspelers Daniël Homburg en Allard Rieuwers, passerloper Koen van de Wetering en libero Mike Kruizinga.
 
In februari maakte spelverdelerstalent Cris de Jong al zijn opwachting in het hoogste team van Compaen, terwijl Jelmer Lubberts vanuit heren 4 als libero ook al verschillende competitie- en bekerwedstrijden meedraaide.
 
Het team verwelkomt dus vier nieuwkomers. Milan Muijs (19) is daarbij een herintreder. Voor zijn vertrek naar het collegeteam van Missouri Valley viel de diagonaal reeds meerdere keren in.
Met gewonnen spierkracht gaat de Oostzaner het avontuur in de topdivisie aan.
 
Als spelverdeler komt de 20-jarige Thomas Konijn over van tweededivisionist Punch. Met zijn snelle handjes hoopt hij de vijandelijke blokkering te verrassen.
 
Van een nog lager niveau komt Lars Ent. Hij speelde voor de virtuele promotieklasse-kampioen De Boemel, maar bij Compaen hebben ze hoge verwachtingen van de 19-jarige en 2.03 meter-lange Alkmaarder. Zijn komst moet de netverdedigng de broodnodige impuls gaan geven.
 
Grootste verrassing deze transferperiode is echter de Griekse passerloper Vasilis Mandelaris. Via oud-trainer en clubfan Sandor Rieuwers wist de zeeroversclub deze gelouterde speler aan boord te krijgen. Hij speelde twee jaar geleden bij eredivisionist Vocasa, maakte deel uit van het team van Barton College in de Verenigde Staten en was met zijn broer succesvol op de World Tour van het beachvolleybal. Voor het eerst heeft Compaen een buitenlander binnen de gelederen.
 
Alsof het allemaal nog niet genoeg is, zullen twee van de blijvers zich ook nog eens op een andere functie gaan richten. Jesse Koopman gaat van mid naar passing en Calvin Ooms zal vooral als diagonaalspeler in het veld komen. David Bes, Sjoerd van Tol en Jason Hartman behouden hun positie.
 
Dit alles zorgt er voor dat Compaen vol vraagtekens aan het seizoen gaat beginnen. Er is echter het gevoel dat het al gauw beter wordt ten opzichte van de afgelopen competitie.

Op onderstaande foto ziet men vlnr. Jelmer, Lars, Milan, Thomas en Vasilis
 

 

Tekst: Marcel Vermeulen.      Fotocompilatie Tjerk Laan.