Compaen eerste kampioen neo-senioren

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan fotografie

Huizen, 26 okt. – Compaen is zaterdag de eerste Nederlands kampioen voor neo-senioren geworden. Het toernooi voor spelers tot en met 21 jaar was in de PDK Arena in Huizen. Initiatiefnemer Maurits de Boer was al enige tijd bezig om dit evenement van de grond te krijgen, zodat er voor deze leeftijdscategorie na het Open Clubkampioenschap ook nog iets te winnen valt. Een goed idee om zo de jongemannen voor het vergrijzende herenvolleybal te behouden. Verder kan dit toernooi binnen verenigingen zorgen voor verbinding van spelers uit verschillende teams.

Om het NK tot een succes te maken moet in eerste instantie een goede datum gekozen worden. Afgelopen zaterdag was voor teams onder het niveau van topdivisie een vrije competitieronde, dus dat kon voor veel clubs voor deelname geen beletsel zijn.

Toch lukte het De Boer niet om tot een volwaardig deelnemersveld te komen. Zo lieten opleidingsbolwerken als Sliedrecht Sport en Inter Rijswijk jammer genoeg verstek gaan. Zelfs zijn ‘eigen’ Huizen nam het toernooi niet serieus, waardoor de vier jeugdige spelers van de koploper in de eerste divisie verstek lieten gaan.

Overtuigd van de goede bedoelingen trad Compaen op volle sterkte aan. Nagenoeg het gehele eerste team – momenteel middenmotor in de eerste divisie – viel in de beoogde leeftijdscategorie. Jesse Koopman, net twee weken 22 jaar, gold als dispensatiegeval.  Met inbegrip van tweede-teamspeler Jason Hartman beschikt de Oostzaanse club over elf jeugdige spelers op divisieniveau.

Vooraf was daardoor al duidelijk dat het in het openingsduel met de thuisclub een ongelijke strijd zou worden. De spelers van Huizen, vooral uitkomend in de promotieklasse, volleybalden enthousiast, maar kwamen fysiek te kort tegen Compaen. De Zaankanters kregen 12, 13 en 14 punten tegen, omdat zij de gretigheid wisten te bewaren.

Meer tegenstand was er in de tweede wedstrijd tegen Next Volley uit Dordrecht, onder leiding van jeugdvolleybalpromotor Peter van den Berg. Compaen kwam hierin tot een goed niveau.  Buitenaanvallers Koen van de Wetering en Jasper Geerdink en diagonaalspeler Allard Rieuwers bezorgden met hun opslag de Zuid-Hollanders veel problemen. In de tweede set nam Koopman de passers onder vuur. De scherpte bij Compaen en de missers bij Next Volley leidden tot eindstanden van 25-19 en 25-12. De derde set – toen de wedstrijdwinst en daarmee de toernooizege al een feit was – eindigde in 21-25.

Hopelijk krijgt het evenement een tweede kans waarbij ook de grotere clubs inzien dat dit toernooi een nuttige aanvulling kan zijn voor het in versukkeling rakende jongensvolleybal.