Compaen met drie op rij naar middenmoot

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan Fotografie

Oostzaan, 20 okt – Met de derde opeenvolgende zege via 3-1 heeft Compaen zich zaterdagavond in de middenmoot van de eerste divisie genesteld.Door dit drieluik, dat gestalte kreeg door de winst op Skunk, is tegelijk afstand genomen van de staartploegen. Met een totaal van dertien punten uit vijf wedstrijd ligt de zeeroversploeg ook voor op de score van vorig seizoen toen het maandenlang een strijd om degradatie moest uitvechten.

Compaen haalde tegen de Brabantse debutant niet het niveau van de duels tegen HLB/Van Daal 2 en Inter Rijswijk 2. De afstemming tussen de spelverdelers Kevin de Jong en Sven Vermeulen verliep minder gladjes dan de voorgaande twee weken, waardoor de aanval vaker een neutraal nulletje dan een plusje scoorde.

Een hoog rendement was er wel weer voor de dit seizoen opgeleefde Koen van de Wetering. Hij lijkt deze competitie zijn talenten te gelde te maken. Snoeiharde smashes, slim de blokkering van de tegenstander misbruikend, een leep prikballetje of listige shots in de rechtdoor; de Heemskerker spriet op de buitenkant trok zijn hele arsenaal open.

Hij vond in de scoringsmachine van de Oostzaners zijn kompaan in Allard Rieuwers. De hoogspringende diagonaalaanvaller was wat moeizaam aan het volleybaljaar begonnen, maar lijkt zijn draai nu toch gevonden te hebben. Niet alleen produceerde hij vier aces vanaf de achterlijn, hij ontpopte zich ook als puinruimer door als een echte drie-meteraanvaller in moeilijke situaties reddend op te treden.

Als betrof het een generale repetitie voor het NK onder 21 jaar van zaterdag in Huizen speelde Compaen grotendeels zonder aanvoerder en teamoudste Diederick Hakkers, die net op tijd hersteld was van enkele dagen ziekte. Sjoerd van Tol was zijn vervanger. Hij viel op met drie opslagaces op rij in de tweede set. Met een grote boog en zonder vaart fladderde zijn service tussen de passers van Skunk, die het opvangklusje door de eenvoud waarschijnlijk onderschatten.

Een enthousiast spelend Compaen opende in de eerste set met winst via 25-15. De formatie maakte nauwelijks fouten, ontregelde de passing bij de opponent en benjamin Jasper Geerdink stond vaak aan het einde van een geslaagde aanval.

De tweede set was het niveau van de thuisploeg minder, waardoor het krachtsverschil kleiner werd. Bij 24-23 was een opslag in het net van de op service gevreesde Wouter van de Ven beslissend. De derde set liep Skunk via 11-16 en 12-18 behoorlijk weg doordat het team de aanvalsopbouw wist te onregelen. Toch kon Compaen bij 23-24 nog langszij komen, maar de smash van invaller Calvin Ooms belandde buiten de lijnen.

In de vierde set met Vermeulen als regisseur en Hakkers op mid had het Oostzaanse team steeds het initiatief, hoewel bij 19-18 nog wel een verlenging dreigde. Ook nu verknalde Skunk op de big points de eigen mogelijkheden. Een aanvalsfout betekende 22-18 en foutieve opslagen 23-19 en 25-20.

Compaen vervolgt de competitie op 2 november bij de buren van Zaanstad 2, dat dit seizoen weer prima presteert.