Compaen zingt hoogste lied in Rijswijk

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan fotografie

Rijswijk, 12 okt – Het eigen ‘zeemanslied’ galmde door de catacomben van de monumentale Marimbahal. De spelers van Compaen begeleidden hun zangkunsten met geroffel op de antieke kleedkamerbanken. Het was de toegift bij hun optreden tegen Inter Rijswijk 2, waarin zij ook het hoogste woord voerden.

Het ‘Interrrr Rijswijk’, aan de overkant van het net dat zij zo goed kennen uit zo veel verloren confrontaties, hadden de Oostzaanse koorknapen doen verstommen. Met winst in vier sets, waarbij in de eerste, derde en vierde set respectievelijk slechts zeventien, zeventien en veertien tegenpunten vielen, legden zij hun tegenstanders het zwijgen op.

Duels met de Zuid-Hollandse vereniging zijn voor Compaen vaak wedstrijden om snel te vergeten. Bij de jeugd is de club bijna altijd beter – afgelopen zaterdag gingen Jongens A en B met 4-0 onderuit – en de ontmoeting in de eerste divisie van vorig seizoen in Rijswijk hebben de Zaankanters ook maar uit hun collectieve geheugen geschrapt.

Er kon in de vierde wedstrijdronde ook rustig met een schone lei worden begonnen, omdat vicekampioen Inter Rijswijk 2 in bijna niets aan de formatie van de afgelopen competitie deed herinneren. Compaen trof een opponent die nu bestond uit spelers die net de juniorentijd achter zich hebben gelaten. De gemiddelde leeftijd van dat reserveteam lag zelf nog lager dan bij de bezoekers, terwijl daar de verjonging ook al drastisch heeft toegeslagen.

Met uitzondering van de tweede set, toen Rijswijk sterk blokkeerde en de ploeg van trainer/coach Bob Hartman rommelig speelde, liet Compaen zien dat er muziek in dit team zit. Spelverdeler Kevin de Jong dirigeerde het gezelschap met strakke hand en maakte vaak goede keuzes. Jesse Koopman en Diederick Hakkers sloegen de grote trom met knalharde inslagen door het midden. Jasper Geerdink en Koen van de Wetering haalden aan de buitenkanten flink uit. Allard Rieuwers sprokkelde zijn punten vanaf de diagonaal bij elkaar en Taran Jonk plukte wat ballen van de grond.

De scores kwamen niet alleen via de aanval tot stand. Ook de opslag leverde volop rendement op. De sprongservice van Koopman zorgt voor steeds meer punten en ook Hackers, Van de Wetering, Rieuwers en De Jong kwamen zaterdagmiddag tot aces vanaf de achterlijn. Het slotakkoord van Geerdink paste in dat scenario. Op 14-24 vond de buitenaanvaller de tijd rijp om de floatopslag te verruilen voor de sprongservice en gevolg daarvan was dat het eerste matchpoint direct verzilverd werd.

Compaen vervolgt de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen nieuwkomer Skunk, om 18 uur in Sporthal Oostzaan.