Compaen over drempel met eerste zege

Jasper Geerdink scoort via de handjes

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan fotografie

Oostzaan, 6 okt  – De eerste overwinning van Compaen dit seizoen is meer dan een broodnodige zege om de aansluiting te houden met de middenmoot in de eerste divisie. De winst in vier sets op de reserves van HLB/Van Daal betekent ook dat de scheepsjongens van de piratenclub over een drempel zijn gestapt. Ze hebben laten zien zonder de ervaren zeebonken de buit te kunnen binnenhalen.

Met het vertrek van kapitein Michiel Majoor, hoofd afweer Mike Kruizinga en uitzendkracht Marvin Andringa naar het zeeroversrusthuis van heren 2 en de transfer van stuurman Koen Baas naar Zaanstad moeten bij de Oostzaners nu tieners en begin twintigers het goud delven. De druk is groot door de generatiewisseling bij Compaen, maar de hoop is er dat collectiviteit, talent en inzet tot iets moois kunnen leiden. Zo’n eerste triomf sterkt het vertrouwen van onzekere zieltjes.

In de strijd tussen de beste twee volleybaldorpen van Nederland – Oostzaan en Den Dungen – had Compaen de eerste en tweede set bijna steeds het initiatief. De formatie van coach Bob Hartman legde veel druk op de passers van HLB, waardoor de aanval van de Brabanders niet echt kon doorkomen. De thuisploeg produceerde gedurende de gehele wedstrijd liefst tien hele of halve punten met de service.

Compaen had de passing op orde en spelverdeler Sven Vermeulen kon de middenblokkeerders Jesse Koopman en Diederick Hakkers en de buitenaanvallers Koen van de Wetering en Jasper Geerdink met snelle setups succesvol bedienen. Via 25-19 en 25-17 was er de voorsprong met 2-0.

Hierna kwam de ‘bekende’ derde set. Compaen raakte uit de flow, maakte persoonlijke fouten en HLB wist dat het nu of nooit was om met winst uit Oostzaan te kunnen vertrekken. Dit speldeel kende een uitermate grillig verloop (5-8, 12-8, 18-19 en uiteindelijk 22-25). Opvallend waren de drie aces van diagonaal Allard Rieuwers in zijn lange serviceserie.

Aanvankelijk waren de jongelingen in de vierde set – inmiddels met Kevin de Jong in de spelverdeling – aangeslagen door deze teleurstelling. De blokkering had weinig vat op de aanval van HLB en ook volgden verschillende ketsers in de ontvangst van de opslag en bij 6-11 leek een verlenging van de wedstrijd aanstaande. Het talententeam vermande zich echter bijtijds. Bij 12-12 was er weer evenwicht in het duel. Die balans was er tot 20-20. Cruciaal in de fase van de ‘big points’ was een uitgeslagen aanval van HLB en de inbreng van Van de Wetering. De Heemskerker blokkeerde naar 23-20,  frommelde een moeilijke bal via de netverdediging uit op 23-21 en bracht Compaen daarmee op matchpoint. Een opslag in het net van gasten betekende einde wedstrijd.

Volgende week nemen de talenten van groot Amsterdam het op tegen de jeugdige briljantjes van Inter Rijswijk 2.