Kruimels koen Compaen

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie Tjerk Laan fotografie

Koog a/d Zaan, 3 nov – Koen staat voor dapper, onversaagd, onverschrokken. Een woord passend bij de middeleeuwse zeerover Claes Compaen uit Oostzaan. Vier eeuwen na zijn glorietijd was die combinatie er weer. Nu voor de volleyballers van het dorpje, die na een verwoede strijd tegen Zaanstad 2 met de winst van een set slechts kruimels restten.

Koen is ook de voornaam van de absolute uitblinker van het duel. De spichtige buitenaanvaller van Compaen ontbolsterde in de Koogse Topsporthal. Op Koen van de Wetering stond zaterdag geen maat. Bijna alles wat hij aanraakte, veranderde in goud. Met 22 smashpunten, 4 aces en niet meer dan 6 aanvalsfouten was hij voorganger in de dadendrang van de pupillen van coach Bob Hartman. De nummer 12 kwam in de derby tot scores die in het verleden slechts waren voorbehouden aan Lars de Boer, de beste volleyballer uit de geschiedenis van Compaen.

Wars van de reputatie van het legioen aan huidige en voormalige eredivisiespelers aan de overzijde van het net trokken de Oostzaners ten strijde. Met de aanwezigheid van Hidde Uittenbosch, Kjeld Broekema, Daniël Hoonhout, Ronald de Boer, Joris Burger en een Let trok Zaanstad het hele arsenaal open om in deze streekwedstrijd te kunnen pieken.

Het werd een duel tussen het Compaen-collectief tegen de individuele klasse van Zaanstad. Vooral de kwaliteiten van Uittenbosch, als sturende spelverdeler en niet zoals later die avond bij de hoofdmacht als aanvaller, Broekema en Hoonhout waren de Oostzaners uiteindelijk te machtig.

Compaen wist nog wel de openingsset binnen te halen. Van de Wetering knalde er vijf aanvalspunten in en maakte ook nog twee opslagpunten. Verder waren er drie daverende smashes van mid Jesse Koopman en twee spijkerharde bloks van Sjoerd van Tol. De passing bij Zaanstad was niet op orde en de afstemming tussen spelverdeling en aanval verliep stroef. Dat was aanvankelijk bij Compaen ook het geval, waardoor de thuisploeg met 12-8 de leiding nam. Bij 15-15 was er evenwicht en bij 18-19 de voorsprong voor de gasten. De marge gaf Compaen niet meer weg (21-25).

De tweede set ging Broekema zich nadrukkelijker met het spel bemoeien. Vanuit de pipe, aan het net en op opslag werd hij een plaag voor de tegenstander. Tot 18-18 hield Compaen stand. Bij 21-18 was er een geduchte tegenvaller. Diagonaalaanvaller Allard Rieuwers moest met een enkelblessure uitvallen. Compaen knokte zich terug tot 23-22, waarna een foutservice einde set betekende (25-23).

Mede door de omzettingen leek de derde set een makkelijke prooi voor de reserveploeg te worden. Bij 11-3 en 18-11 was er een ruim verschil. Compaen richtte zich opnieuw op en kwam terug tot 21-20, maar de grotere routine was doorslaggevend (25-21).

De vierde set was er spanning van begin tot einde. Met Milan Muijs op de diagonaal gaven beide teams elkaar niets toe. Met een ace maakte Van de Wetering er 23-23 van en op deze stand kreeg Jasper Geerdink twee kansen om zijn team op setpoint te zetten. Met een machtige verdediging counterde Zaanstad en wist het team op matchpoint te komen. Het was uiteindelijk Broekema die met een gloeiende scherp diagonaal geslagen smash het pleit beslechtte (26-24).

Compaen vervolgt de competitie zaterdag bij Velo, de verrassende nummer 2 in de eerste divisie B.