Knaapjes Compaen kansloos tegen veteranen Velo

Tekst: Marcel Vermeulen; Foto: Tjerk Laan Fotografie

Wateringen, 9 nov – Compaen tegen Velo was zaterdagavond jeugdpuistjes tegen baarden. Het verschil in volleybalervaring kreeg met 4-0 gestalte in cijfers. De Oostzaanse jonkies spartelden vier sets leuk tegen, maar legden het steeds in de eindfases af.

De ploeg uit Wateringen is tot dusver de verrassing in de eerste divisie B. De middenmoter van vorig seizoen is deze competitie de belangrijkste uitdager van het praktisch onaantastbare Taurus 2. Het team beschikt over veel wilskracht, draait op een solide passing, een sterke en slimme aanval en een goede veldverdediging. Het is niet allemaal even verfijnd, maar Velo scoort redelijk onverstoorbaar.

De Oostzaners moesten het in het Westland stellen zonder twee diagonaalaanvallers. Nadat Allard Rieuwers in de vorige competitieronde met een enkelblessure moest uitvallen, overkwam dit ook Rik Timmers tijdens de donderdagtraining. Coach Bob Hartman koos er voor buitenaanvaller Calvin Ooms als alternatief te gebruiken.

Compaen kon tegen de nummer 2 van de ranglijst wel blaffen, maar niet bijten. Met verdienstelijk spel wist het elke set wel weer na een flinke achterstand in de buurt van Velo te komen. Helaas bleef het daarbij, want in de beslissende fases liet Velo niets toe. Vooral de opslag en aanval bij Compaen rendeerde over het geheel genomen matig. Zelden kon de service de opbouw bij de tegenstander afdoende ontregelen, terwijl te veel smashes onvoldoende krachtig waren of zelfs direct tegenpunten opleverden.

De beste periode had Compaen in de eerste set. Middenman Jesse Koopman eiste daarin een hoofdrol op met vier aanvals- en twee blokpunten. Ook toen moesten de Oostzaners van een ruime marge terugkomen. Na 17-11 werd het toch nog 24-23. In de tweede set geloofde Compaen er bij 18-16 nog in, maar werd het 25-19. Die eindstand was er ook in de derde set, waarbij er tot 16-16 evenwicht was. De vierde set was er weinig krachtsverschil tot 17-16 en daarna werd het 25-20.

Compaen heeft volgende week een vrije ronde en vervolgt de competitie op 23 november in Sporthal Oostzaan tegen NVC.