Compaen haalt bekerzege van ver

Bedum – Wat van ver komt, is lekker. Dat gold zeker voor de bekerzege van Compaen, afgelopen zaterdagavond. Niet alleen kwam de winst op DIO/Bedum op meer dan 200 kilometer van huis, maar in de wedstrijd zelf moesten de Oostzaners ook een behoorlijke afstand overbruggen.

Zij dienden de laatste druppel benzine in de reservetank aan te boren om zich te plaatsen voor de zestiende finale, waarin dinsdag Inter Rijswijk in de Twisker Topsporthal om 20 uur de tegenstander is. Elf van de dertien spelers hadden een belangrijke inbreng om de winst ploeg te behalen.

Bedum werd zo een warm bad voor Compaen. Dat kwam ook door de hartelijke ontvangst in sporthal de Beemden met koffie en cake en het bier en borrelhapjes na afloop. De Groningers toonden zich hartelijke gastheren in de voor de sport zo beperkende lockdown. Om die reden was er ook geen kolkende mensenmassa die DIO in een vorig topdivisieleven naar grote hoogte stuwde in de confrontaties met Compaen.

Die slagenwisselingen uit het verleden tussen de vikingen uit het Noorden en de zeerovers uit het Westen borrelden in de vierde set op. Net als bij een eerder duel leek Compaen, waarbij de spelverdelers Kevin de Jong en Koen Baas elkaar afwisselden, na een voorsprong van twee sets de wedstrijd volkomen uit handen te geven. Bij een stand van 17-11 en later 23-18 en zelfs 24-23 leek het erop dat het eerste echte duel na meer dan twee maanden de volle vijf sets zou duren.

 
 

De Oostzaanse volleyballers kregen lange tijd geen grip op de middenaanval van DIO, dat in de andere noordpoule van de topdivisie een plekje lager staat dan Compaen. Verschillende factoren speelden een rol in de kentering in de vierde set. Met de inbreng van Koen van de Wetering kwam er meer stabiliteit in de passing, de ingevallen Allard Rieuwers scoorde als diagonaal of hield ten minste de bal in de rally en in de cruciale fases waren er twee killblocks en sloeg DIO de bal enkele keren buiten de lijnen.

Bij 23-18 vocht de thuisploeg de beslissing van de scheidsrechters om een bal uit te geven aan. En bij 24-24 meende DIO dat de bal via de blokkering buiten de lijnen was gegaan en niet via de netrand. De Groningers waren al langer niet zo blij met de arbitrage getuige de rode kaart voor de coach op 3-4 in de vierde set.

Het geringe krachtsverschil van de vierde set was er ook in de openingsset, maar ook toen moest Compaen van ver komen. Bij 17-11 had DIO een mooi gat geslagen, totdat David Bes met zijn sprongfloatservice de aanvalsopbouw kon ontregelen. Op 19-18 was de marge nagenoeg weg. Via onder andere 21-23 werd het 24-26.

In de tweede set verving Mike Kruizinga libero Jelmer Lubberts en dat kwam het spel van Compaen ten goede. Na 9-9 liep het team weg naar de setwinst via 16-25. Bes en Calvin Ooms toonden zich aan de linkerzijde van het net uitermate effectief in deze spelperiode.

Het spelbeeld was omgekeerd in de derde set. Compaen maakte aanvalsfouten of sloeg de bal in de handen van de lange middenblokkeerders van DIO, dat met 25-17 overtuigend won. Het bleef dus bij die ene setwinst, waardoor de Oostzaners zich voor het eerst in de lange historie cupfighter mogen noemen.
 
Tekst: Marcel Vermeulen.           Foto: Tjerk Laan.