Compaen heren 1 goed, beter, Bes

Koog aan de Zaan – Bij Compaen zijn in de slotfase van de competitie onverwachte krachten losgekomen. Zo konden de Oostzaners zaterdagavond ook de tweede van vijf finales, zoals de ingestapte trainer Mark Schoonen het restant van het seizoen betitelde, winnend afsluiten.

Zegevieren is in de huidige situatie sowieso al cruciaal, maar de grote broer uit de regio op eigen grond kloppen dat is helemaal een opsteker van jewelste. Mocht het onverhoopt toch niet lukken om de gewraakte elfde plaats op de ranglijst te verlaten dan gaat Compaen in ieder geval met een verbeterd gevoel de noodzakelijke promotiedegradatiewedstrijden in.

De zeerovers leken bij voorbaat veroordeeld tot de nacompetitie, maar met de tweede zege op rij – dit keer wel in vijf sets – groeit de hoop op een ontsnapping. Het was voor Compaen een do or die-derby, die twee winstpunten opleverde. Op het volleybalveld zegevierden de boeren, zoals dat woensdag ook al in het stemlokaal het geval was.

De honderden toeschouwers in de Koogse Topsporthal zorgden voor een heerlijke sfeer, waarbij de supportersschares zich vocaal uitleefden. Deze ambiance kreeg het boeiende gevecht die het verdiende. Compaen moest en Zaanstad wilde wel heel graag. De glans mag er dan wat af zijn bij de voormalige eredivisiespelers voor speciale gelegenheden willen ze hun talenten nog wel eens oppoetsen. Zo kon het gebeuren dat de Oostzaners bij de eerdere derby in de Twiskepolder weggeblazen werden.

Toen was Zaanstad-springveer Lesley Kef onstuitbaar en ook zaterdag liet hij weer fantastische staaltjes volleybal zien. Met een uitgekiende servicestrategie wist Compaen de aanvaller echter te slopen, waardoor hij gaandeweg het duel meer fouten ging maken en de blokkering vat kreeg op zijn aanvalsdreunen. In de eerste drie sets was er bij de thuisploeg in Timo Terlouw ook een enorm dominante diagonaalaanvaller.

Toen de krachten bij Zaanstad minder werden, sloegen de piraten toe. Het waren met name David Bes en Jesse Koopman die hun stempel in die fase op de wedstrijd drukten. Net als vorige week bij Inter Rijswijk was Bes goed voor bijna dertig punten, waarbij hij in vijftig aanvalspogingen slechts drie keer faalde. Nu hij als diagonaal niet meer de druk van de passing voelt, komt het beste in hem naar boven. Hij liet zich niet beïnvloeden door het lagere plafond in het breedtesportdeel van de Topsporthal en koos frank en vrij het luchtruim. Hoog boven alles en iedereen uittorend, knalde hij menig setup binnen de lijnen.

In de vijfde set stond ook Jesse Koopman op. De eerstejaars passerloper timmerde met de familie van zijn vriendin aan de andere kant van het net en achter de tellerstafel zes smashes tegen de grond. Het droeg er toe bij dat de achterstand bij de veldwissel (8-7) uiteindelijk veranderde in een voordelige marge (12-15).

De beide aanvallers konden uitblinken, doordat Compaen na vele jaren beschikt over de beste Kevin de Jong. Met chirurgische precisie stuurde de spelverdeler zijn frontlinie aan. Opvallend was verder hoe Jason Hartman – de kleinste mid in de topdivisie – blokkerend zijn mannetje stond.

Uit de analyse kwam ook naar voren dat de aanvalsefficiency van de Oostzaners (47 procent) en aanvalsfoutenpercentage (13) alleen in de thuiswedstrijd tegen Inter Rijswijk er beter uitzagen.

In de zege van Compaen speelde mogelijk ook een rol dat de ploeg in coach Mark Schoonen een mol had. Anderhalve maand geleden zwaaide hij de scepter bij Zaanstad, waardoor hij over voorkennis beschikte.

Het lijkt erop dat de ervaren man uit Wateringen en het jeugdige team van Compaen wel een klik hebben. De trainerswissel heeft voor een opleving gezorgd en dat biedt mogelijk de noodzakelijke bonus om te overleven in de topdivisie. In koploper wacht de Oostzaners volgende week in eigen huis een nieuwe uitdaging.

Tekst: Marcel Vermeulen