Compaen Heren 1 hoopt op volgend wonder

Oostzaan – Voor Compaen is zaterdag het eerste wonder uitgebleven. Na de twee mirakels van de afgelopen weken – winst bij Inter Rijswijk en Zaanstad – kwam er dit weekeinde wel een voorspelde uitslag. Aanstaand kampioen Volley Tilburg was in Sporthal Oostzaan gewoon te sterk (1-3).

De komende speelrondes hoopt Compaen wel een godsgeschenk te mogen begroeten. Met twee punten achterstand op en een wedstrijd meer dan concurrent Spaarnestad wordt het tot 15 april bidden en smeken in de Twiskepolder. De strohalm is twee winstpartijen tegen Peelpush en VCV en de sportieve plicht bij de tegenstanders van de Haarlemmers.

Als het gaat zoals verwacht mag worden dan wachten 29 april promotiedegradatiewedstrijden voor behoud in de topdivisie. In dat geval is de kans groot dat Compaen wel als gastheer van die beslissingsduels mag optreden, omdat het waarschijnlijk meer punten heeft dan de nummer 11 uit de andere poule. De Oostzaners speelden vier jaar geleden ook zo’n nacompetitie, toen voor handhaving in de eerste divisie. Deze bleek achteraf door het grote aantal vacatures in die poule overbodig.

Compaen trof in Volley Tilburg een tegenstander, die door de eerste seizoensnederlaag van vorige week totaal niet van slag was geraakt. In de bespiegelingen vooraf was al duidelijk dat de Brabanders het onder leiding van de nieuwe trainer Mark Schoonen opgeleefde Zaanse team uiterst serieus nam. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus in feite nam Compaen het tegen twaalf spelers op. Met een zestal zou het al genoeg te stellen hebben.

Het uiterst professionele Volley Tilburg, met meer sponsornamen op de kleding dan Oostzaan bedrijven telt, liet blijken eindelijk eens de hegemonie van Sliedrecht Sport 2 in de topdivisie te willen doorbreken. Een winstpunt in de resterende duels is voldoende voor de titel.

Bij de bezoekers staan geen 19- of 20-jarige volleyballers in het veld zoals bij Compaen. Nee, dit zijn volwassen kerels die jaar in jaar uit meedoen om het kampioenschap. Lang, krachtig, zorgvuldig en geslepen. Eigenschappen die zaterdag het verschil maakte. En dan was er nog de Brabantse beul Joeri Polman.

De Oostzaners kregen niets cadeau. Liefst 78 procent van de punten moesten zij zelf produceren. Niet eerder dit seizoen lag dit percentage zo hoog. Compaen streed voor wat het waard was en had met David Bes een topscorer met 25 punten en een aanvalspercentage van 58, maar het was niet genoeg.

De beloning kwam er met winst in de tweede set (25-22). Compaen had in dit speldeel voortdurend de leiding, al wist Volley Tilburg nog wel van 23-18 terug te komen tot 23-22. De gelijke stand in de wedstrijd kwam er doordat de blokkering van Sjoerd van Tol en Jason Hartman de aanval van de gasten wist te remmen en Bes (acht aanvalspunten) toen in de productie steun kreeg van Jesse Koopman (vijf) en de prima ingevallen Milan Muijs (vier). Het laatste punt kwam redelijk curieus tot stand doordat spelverdeler Kevin de Jong de bal doodleuk bovenhands naar een onverdedigde zone speelde.

De eerste (21-25) en vierde set (17-25) was er tot 15-15 evenwicht in de stand totdat Volley Tilburg de machtsverhoudingen kracht bijzette. In de derde set duldde de lijstaanvoerder helemaal geen tegenstand (13-25).  

Compaen gaat volgende week naar Meijel voor de uitwedstrijd bij Peelpush. 

Tekst: Marcel Vermeulen