Compaen Heren 1 verzuimt te verzilveren

Oostzaan – De piraten van Compaen hebben in de strijd met Vives (1-3) opnieuw met het land in zicht de buit niet aan land kunnen brengen. Een schatkist aan setpunten was zaterdag niet voldoende om het spel te kunnen verzilveren.

De zeerovers schoten zich opnieuw in het houten poot door meerdere unieke mogelijkheden in de eerste en tweede set overboord te gooien. De kansenmisserij was nog niet zo erg als in de duels bij VCV en VVU toen riante mogelijkheden op wedstrijdwinst in rook opgingen, maar zuur was het wel weer.

Compaen trof het daarbij niet dat juist Sjoerd Hoogendoorn bij de topdivisiedebutant aan het roer staat. Hij weet wel raad met kansen. Zoals Nimir Abdalaziz domineert bij Oranje, is deze ex-international allesbepalend bij Vives. Het team uit IJsselstein bestaat uit volleyballers van een redelijk niveau met in hun midden een man die nog steeds in de top van Nederland kan meedraaien. 

Zijn sprongservice mocht dan regelmatig in het net van de Twisker sporthal belanden, in de aanval was hij niet te stuiten. Juist om zijn smashes te beteugelen, was het voor Compaen extra vervelend dat de dubbele meters David Bes en Lars Ent niet beschikbaar waren. Hun afwezigheid leidde er wel toe dat Lars de Boer, aan wiens hand de Oostzaanse club ooit de opmars naar de topdivisie maakte, na vijf jaar weer zijn entree in de hoofdmacht maakte.

Er had dus zeker meer ingezeten voor Compaen. In de eerste en in de tweede set waren twee setpoints onvoldoende. Met 27-29 en 25-27  ging de winst naar de gasten, die ook zeker niet foutloos speelden. Om niet helemaal een trauma op te lopen, werd gelukkig in de derde set een voordelige marge niet helemaal verspeeld (25-23). Ondanks drie scorende bloks van de Oostzaanse Sjoerd, Van Tol, eindigde de vierde set in 18-25.

Het duel van zaterdag paste qua spanning en sensatie in de drie voorgaande competitieduels. In de tot nu achttien gespeelde sets was in de helft van de gevallen het verschil niet groter dan drie punten. De verwikkelingen passen daarmee naadloos in het avonturenboek ‘De zeerover van Oostzaan’ over Compaen uit 1927 van C. Johan Kieviet, beter bekend als schrijver van de serie over Dik Trom.

De afloop in de afgelopen ontmoetingen mag dan voor de formatie van coach Sven Vermeulen niet altijd voorspoedig zijn, maar wat is het heerlijk om na het coronaseizoen weer echt om de punten te spelen. Laten we hopen op een rimpelloze competitie. Het spel van Compaen is zeker voor verbetering vatbaar, maar het doet deugd om de verbetenheid binnen de lijnen te zien. Met deze instelling kan een volledige selectie het elke ploeg in de topdivisie lastig maken. 

Compaen speelt woensdagavond vanaf 20.30 uur met twee teams in de Oostzaanse sporthal tegen ploegen van het Vassar College uit de Verenigde Staten. De competitie wordt zaterdag vervolgd met een uitbeurt bij Sliedrecht Sport 2, de nummer 1 van nu en het afgebroken vorige seizoen. 

Tekst: Marcel Vermeulen.               Foto: Tjerk Laan Fotografie.