Compaen koerst op seizoensverlenging

Haarlem – Compaen koerst na twee onvoltooide competities dit volleybaljaar zelfs af op een seizoensverlenging. Spelers en trainers mogen zo waarschijnlijk nog langer hun geliefde sport uitoefenen zonder verhoging van de contributie en bondsafdracht. Fijn in deze toch al zo dure tijden. Fans kunnen zich in dit geval laven aan nog meer kijkgenot naar hun helden.

Dat prettige vooruitzicht is allemaal een gevolg van het verlies met 3-1 in de kelderkraker tegen Spaarnestad, dat daardoor stuivertje wisselde met de opponent. Compaen daalde hierdoor af naar de elfde plaats in de topdivisie en die plek geeft recht op het spelen van promotiedegradatiewedstrijden. In een vierkamp zijn dan de nummer 11 uit de andere poule en de nummers 2 van de eerste divisies de tegenstanders.

Die strijd voltrekt zich ergens in april en dat duurt nog even. Eerst moet Compaen nog zes wedstrijden in de reguliere competitie afwerken. Daarin bestaat de kans dat de Oostzaners die beslissingsduels nog mislopen.

Met veertien tegen drie herenteams is Spaarnestad in kwantitatief opzicht veruit superieur aan Compaen en dit seizoen scoren de Haarlemmers ook kwalitatief de betere cijfers. Na het verlies in vier sets in de Twiskepolder kwamen zaterdag de zelfde getallen op het scorebord. Gesteld kan worden dat op de volleybalranglijst de provinciehoofdstad daarmee terecht boven het Zaanse dorpje prijkt. Tot dusver wist de formatie van trainer/coach Sven Vermeulen slechts drie potjes te winnen, waaronder twee maal tegen hekkensluiter Protos, dus valt er ook weinig op haar penibele situatie af te dingen.

De Noord-Hollandse derby was voor beide teams misschien niet cruciaal, maar dan toch wel van levensbelang. Gezien de importantie kwamen er  bij Compaen twee onverwachte troeven op tafel. Lars de Boer, in de gloriejaren de vedette in Oostzaanse dienst en nu wekelijks uitblinker bij het op een koppositie in de tweede divisie geposteerde tweede team, verscheen binnen de lijnen. De andere reddingsboei moest de diagonaalplek van buitenaanvaller David Bes worden.

Spaarnestad-Compaen werd een boeiend volleybalgevecht. De temperatuur in de naar nota bene ijskoningin Yvonne van Gennip vernoemde hal was al tropisch, maar steeg vanaf 7 uur helemaal naar het kookpunt. Beide teams deden de eerste, tweede en derde set nagenoeg niets voor elkaar onder. De Oostzaners waren lange tijd aan het net de betere partij, waar de Haarlemmers sterker waren in het achterveld.

In de eerste set ging de opslag over en weer totdat Bes met zijn floatservice een gaatje sloeg tot 19-22. Spaarnestad toonde zijn onverzettelijkheid in de defensie en knokte zich terug en kwam bij 24-23 zelfs op setpoint. In de eindfase was er de routine van De Boer en een beslissende klap van Vasileos Mandelaris die voor 25-27 zorgden.

Compaen had ook in de tweede set langere tijd het beste van het spel. Lars de Boer bundelde zijn krachten met naamgenoot Lars Ent en bij 14-18 zag het er gunstig uit. Gaandeweg kwamen de bezoekers meer onder druk in de passing en de aanval werd daarmee voorspelbaarder. Ook nu weer kwam er een bloedstollende finale, waarbij Spaarnestad nu steeds het voordeel had. Ondanks twee foutieve opslagen werd het toch 28-26 in Haarlems voordeel. 

De Oostzaners liepen in het eerste deel van de derde set achter de feiten aan. De thuisploeg wist uit benarde situaties beter tot scoren te komen en namen met 13-9 de leiding. Compaen knokte zich met inmiddels Jesse Koopman in het team terug tot 14-13 en bij 18-19 lagen er weer volop kansen op setwinst. Weer gaven de ploegen elkaar niets toe en via 20-19, 21-20 en 22-21 werd het 25-22.

Compaen opende de vierde set voorspoedig, terwijl Spaarnestad zich wat slordigheden veroorloofde (1-5, 2-6 en 3-7). Bij 10-10 kwam de spanning weer helemaal terug. Aan Haarlemse kant liet Ton Vos zien misschien wel zijn haren, maar nog niet zijn streken te zijn verloren. De diagonaalaanvaller was ophoudbaar in het tweede deel van de vierde set. Bij 22-17 leek het einde nabij voor Compaen. Onder andere door twee aces op de opslag van Cris de Jong richtte het team zich nog een keer op (22-20), maar dat bleek de laatste stuiptrekking (25-21).

Compaen vervolgt de competitie volgende week met een thuiswedstrijd tegen Donki Sjot.

Tekst: Marcel Vermeulen.