Compaen Heren 1 wacht weken van de waarheid

Oostzaan – Compaen heeft zaterdag met een verlies van 3-0 tegen Sliedrecht Sport 2 een drietal ontmoetingen tegen teams uit de top-4 in de topdivisie afgesloten. Met de komende kelderkrakers tegen Spaarnestad, Donki Sjot en Inter Rijswijk wachten nu de weken van de waarheid voor de Oostzaners.
Er zullen positieve resultaten geboekt moeten worden om niet in het gunstigste geval veroordeeld te zijn tot het spelen van promotiedegradatiewedstrijden voor behoud op het een na hoogste niveau.
De zeerovers kwamen in zwaar weer doordat de concurrenten voor de een na onderste plek de afgelopen tijd wel her en der punten sprokkelden. Voor Compaen viel het dubbeltje in deze fase, zoals eerder deze competitie ook al zo vaak het geval, regelmatig net naar de verkeerde kant. De laatste twee punten in een set gingen net iets meer naar de tegenstander in een kansrijke situatie.
Uitslagen en een klassering liegen niet. In het volleybal wint elk team terecht, zoals een positie ook een juist beeld van de krachtsverhoudingen geeft. Feit is echter dat Compaen dit seizoen ook meer tegenslagen treft dan mogelijk alle ploegen in de topdivisie bij elkaar.
Tot overmaat van ramp kregen de Oostzaners enkele uren voor de gezamenlijke pastamaaltijd in het ijsclubgebouw in ’t Twiske een nieuwe optater. Middels een appje liet diagonaalaanvaller Calvin Ooms weten te stoppen. Zoals eerder spelverdeler Thomas Konijn al na vier wedstrijden bedankte. Die dreunen pasten naadloos in een patroon van afwezigheid van sleutelspelers door blessures en mindere vorm door privéperikelen. Kortom, de piraten zeilen vaak met tegenwind en wachten met smart op een briesje in de rug om kapseizen te voorkomen.
Door genoemde redenen heeft Compaen dit seizoen al 21 spelers binnen de lijnen moeten brengen. De laatste invaller was Marvin Andringa. Hij kon net voor zijn meespelen bij het derde team nog aan de kant gehouden worden om een rol bij het eerste te vervullen. Andringa, in zijn glorietijd de beste diagonaal in de roemruchte clubhistorie, probeert met een training in de week het stramme lichaam soepel te houden en beschikt over een spelerskaart voor een noodgeval.
Daarvan was afgelopen zaterdag sprake. Onder deze omstandigheden mocht Compaen de strijd aanbinden met de reserveploeg van Sliedrecht Sport, die verschillende spelers telt die moeiteloos in de eredivisie kunnen meedraaien. Bovendien zag de nummer 2 op de ranglijst deze wedstrijd als een generale repetitie voor de kwartfinale in de beker tegen Lycurgus.
Na een voorsprong van 12-11 in de eerste set voor Compaen waren de bezoekers met hun hoge blokkering, snelle middenaanval en gevaarlijke opslag lange tijd oppermachtig. Via 18-25 en 16-25 nam de club, waartegen de Oostzaners de meeste ontmoetingen in de topdivisie en eerste divisie speelden, een voorsprong van 0-2 in sets.
De derde set kreeg een afloop zoals Compaen die dit seizoen net iets te vaak meemaakte. Verlies met minimaal verschil (31-33) en verschillende setpoints door de handen laten glippen. Setwinst en daarmee in ieder geval een mentale opkikker was het team niet gegeven. Dat was vooral jammer voor aanvaller David Bes, die in de derde set negen punten uit twaalf setups maakte. Ook vervelend voor spelverdeler Kevin de Jong, die in een opslagbeurt drie aces produceerde. Het waren knappe staaltjes die alleen in de statistieken een rol van betekenis vervullen.
Compaen treft zaterdag Spaarnestad in Haarlem.
Tekst: Marcel Vermeulen.       Foto: John van Geenen.