Compaen schiet uit startblokken

door Marcel Vermeulen

Utrecht, 19 sep  – Was het de nieuwe outfit, de kneiterharde muziek in de kleedkamer vooraf,  de vrouwelijke entourage in De Uithof, de honger naar de topdivisie of de langste en meest intensieve voorbereiding uit de clubgeschiedenis? Feit is dat Compaen zaterdag uit de startblokken is geschoten.

Het vagevuur van de zelf benoemde ‘hel van Protos’ bleek mede door de coronabeperking bij de toegankelijkheid van publiek niet meer dan een waakvlammetje. Slechts heel sporadisch moet de thuisploeg het idee gehad hebben dat er bij de seizoensopening iets te halen was.

De Utrechtse studenten kregen van hun Oostzaanse kompanen, versterkt met enkele dispensatiegevallen, een college solide en daadkrachtig volleybal. De ploeg die als zesde in de voortijdig afgebroken eerste divisie optimaal profiteerde van de versoepelde promotieregeling kende middels de zege in drie sets een droomstart. Compaen vindt zichzelf daarmee na de eerste wedstrijdronde terug op de koppositie in de topdivisie. Het screenshot van de stand prijkt inmiddels in het foto-archief van de mobiele telefoons van alle spelers.

Het e-woord, van eredivisie, zal niet vallen in ’t Twiske. Eerst maar eens gewoon met het dorpsclupje handhaven op het een na hoogste niveau van Nederland. Realisme zegt dat Protos vorig seizoen net boven de streep eindigde en ook nog eens door Taurus ontmanteld werd. Mede ingegeven door een eerdere oefenwedstrijd dichtte Compaen zich vooraf goede kansen toe, tweeënhalf jaar na de degradatie uit de topdivisie.

De theorie en praktijk kwamen overeen. De Oostzaners ondervonden eigenlijk alleen in de openingsset tegenstand. Ze verspeelden een ruime marge, vooral door serveerwerk van Niek Marchal. Na 8-14 werd het onder andere 13-16 en 17-17. Beide teams liepen gelijk op tot 25-25, waarna een opstellingsfout van Protos doorslaggevend was (25-27).

De tweede (19-25) en derde set (16-25) had Compaen niets meer te duchten. De formatie van het coachduo Bob Hartman/Sven Vermeulen maakte veel minder fouten in aanval (12) en opslag (eveneens 12) dan de thuisploeg. De passing, onder leiding van teamoudste libero Mike Kruizinga, was eveneens grote delen van de wedstrijd solide. Met dit fundament kon spelverdeler Koen Baas tonen dat het jaartje eredivisie bij Zaanstad hem verbeterd heeft.

Met snelle setups bracht hij de buitenaanvallers Jasper Geerdink en Calvin Ooms tot scoren. Dat gebeurde soms met machtig beukwerk, maar ook met subtiele lobjes. Op mid was Jesse Koopman een plaag voor Protos. Met 7 punten uit 8 acties haalde hij een prachtig rendement.

Kortom, de ideale start van het seizoen voor Compaen.  Wetend dat het volgende week tegen Sliedrecht Sport 2 – de afgelopen competitie 0-4 – in de eigen hal weer heel anders kan zijn. Groter dan het verlies van toen wordt het in ieder geval niet, want na drie gewonnen sets is in de topdivisie de wedstrijd over.

Bijl:        IMG_7523         Koen Baas (3) bedient mid Sjoerd van Tol

Foto:     Tjerk Laan Fotografie