Oude tijden herleven bij Compaen

door Marcel Vermeulen

OOSTZAAN – Compaen heeft na zes jaar en zes dagen weer eens gewonnen van een team van Sliedrecht Sport. Dat gebeurde toen bij het debuut in de topdivisie met het kleinst mogelijke verschil – 16-14 in de vijfde set. Die kwam er zaterdag niet, zelfs geen vierde set. De Oostzaners wonnen overtuigend met 3-0 en vinden zich daarmee nog steeds, tot ieders verbazing, op de koppositie.

Die overwinning uit 2014 op de vereniging die nu met een florerende jeugdopleiding en topteams op het hoogste niveau als lichtend voorbeeld voor volleyballend Nederland geldt, vormde voor de zeerovers het begin van het beste seizoen ooit. Het eerste jaar op het een na hoogste niveau eindigde uiteindelijk in een vierde plaats, het mooiste resultaat van de bijna zestigjarige club.

Bij de thuisploeg waren Koen Baas, Daniël Homburg en Mike Kruizinga er bij die memorabele ontmoeting al bij, zoals dat bij Sliedrecht gold voor Ian de Bus, Albert Stek en Michael van Leeuwe. Die drie deden na de vervulling van hun eredivisiedroom een stap terug en slaan nu een balletje in het tweede.
Met dit drietal en de van Taurus afkomstige Rick Damen leek Sliedrecht 2 genoeg kwaliteit te herbergen om de nummer 6 van de eerste divisie van het afgelopen seizoen te kunnen kloppen. Bovendien moest Compaen het ook nog eens stellen zonder de zieke Jesse Koopman, die juist in bloedvorm verkeerde.

In de wedstrijd van zaterdag bleek dat bij de bezoekers het gemis van aanvaller Mart de Groot en diagonaal Steven Heijting veel zwaarder woog. De passing stond regelmatig onder druk, terwijl de Oostzaners van de drie-meteraanval weinig gevaar te duchten had. Het spel van de Zuid-Hollanders werd daarmee redelijk overzichtelijk, waardoor de blokkering van Compaen kon uitblinken.
Dertien kill-blocks verdwenen in het notitieboekje, maar nog veel vaker zorgde de netverdediging er voor dat de bal in de rally bleef. De les van volleybalprofessor Han Abbing afgelopen maandag was blijven hangen. Uitgerekend Diederick Hakkers was in dit facet uitblinker. Vijf keer knalde de bal via zijn handen op de vijandelijke speelhelft. Het blokhoofd nam daarmee als topscorer in een sensationele zege voorlopig afscheid van het eerste.

Zijn drukke bezigheden zijn lastig te combineren met de bijna acht trainingsuren in de week bij Compaen, waardoor hij een stapje terugzet. Zijn opvolger zat zaterdag al op de bank: Siebe Korenblek. De 2.13 meter-lange mastodont haalde niet de selectie van Jong Oranje voor het EK in Tsjechië, maar zal naar verwachting een geduchte versterking zijn voor Compaen.

Met de winst via 25-21, 25-18 en 25-20 bouwt Compaen met een ploeg van enkele tieners en bijna uitsluitend begin twintigers verder aan wat misschien wel het beste resultaat ooit wordt bij het diamanten jubileum.