Compaen wacht op nieuwe helden

Veenendaal – Met de afscheidswissel van Daniël Homburg en Mike Kruizinga zijn ook de laatste restanten van het topteam van zeven jaar geleden bij Compaen verdwenen. Zij maakten deel uit van de ploeg die in het seizoen 2014-2015 vierde werd in de toen nog enige topdivisie, een historische prestatie voor de dorpsclub. Nieuwe helden zullen moeten opstaan bij de Oostzaanse vereniging.
 
Bij een achterstand van 24-16 en 2-0 in sets in de wedstrijd tegen VCV kwam er een einde aan de aanwezigheid van de diagonaalaanvaller en libero in de hoofdmacht van Compaen. Hun vervanging deed mijmeren naar de competitie waarin toenmalige topteams als Sliedrecht Sport, Next Volley, Webton Hengelo en Peelpush de vlag moesten hijsen in de confrontaties met de zeerovers.
 
 
Aan de hand van sterkhouders als Lars de Boer en Marvin Andringa schurkte het team destijds tegen de eredivisie aan. Nu ook de laatste stukjes uit die succesformatie zijn weggevallen, is het wachten op de nieuwe helden bij Compaen. Blijft het bij een eenmalig hoogtepunt in de clubgeschiedenis of komen er met ontbolsterende talenten weer mooie jaren aan? De tijd zal het leren.
 
Het lijkt er in ieder geval op dat vanaf volgend seizoen de stijgende lijn weer wordt ingezet. Dat is dan weer het mooie na een teleurstellend verlopen competitie. Natuurlijk, er zijn oorzaken. Eerste spelverdeler en aanvoerder Koen Baas vertrok begin februari naar de Verenigde Staten en daarna was zijn vervanger Kevin de Jong door uiteenlopend blessureleed nauwelijks inzetbaar. Aan Cris de Jong, een van de high potentials uit de Compaen-kweekvijver, de taak die regierol te vervullen. Hij doet dat met verve, maar het blijft een overgang van de hekkensluiter in de promotieklasse naar de topdivisie voor een 18-jarige. Verder is er het blessureleed van David Bes, die wegviel juist toen de transformatie van middenblokkeerder naar passerloper gestalte begon te krijgen.
 
Het zijn oorzaken, maar geen excuses. Iedereen bij Compaen vindt dat het beter moet. Er kan dan ook niet snel genoeg een streep onder dit seizoen om met vol enthousiasme een nieuwe start te maken. Met vooral ijverige begin-twintigers en zelfs enkele tieners die onder deskundige begeleiding uren willen maken moet het goed komen. Dat zal dan moeten gebeuren zonder Bob Hartman, die na de wedstrijd van zaterdag zijn vertrek als coach aankondigde.
 
Compaen gaat verder. Op de liberoplek komt Jelmer Lubberts, terwijl er de afgelopen weken ook al verschillende talenten uit de regio meetrainden die de ploeg een impuls kunnen geven. Externe versterking blijft een moeilijk verhaal in het krimpgebied dat Noord-Holland is. De provincie telt geen teams op het niveau van eerste divisie, terwijl het tweede team van Compaen zelfs de beste ploeg in de tweede divisie in de wijde omgeving is.
 
In die volleybalwoestijn is er in ’t Twiske gelukkig een oase in de vorm van het jongensjuniorenteam, dat zich 21 mei bij de eindronde van de Open Clubkampioenschappen mag meten met ’s lands grootmachten. De grootste talenten van die ploeg mogen zich volgend seizoen opmaken voor de strijd in de tweede divisie om zo een volgende stap in de ontwikkeling naar het topteam te kunnen maken. Het dorpsclupje Compaen, met niet meer dan vier herenteams, mag blijven dromen over een terugkeer naar oude tijden.
 
Tekst: Marcel Vermeulen