Superclub Compaen voor meer volleybaloases

Oostzaan – Compaen is nieuwste superclub van Nederland. De volleybalbond heeft de verenigingsplannen en de financiële onderbouwing goedgekeurd om die rol te kunnen vervullen.

Het is de bedoeling dat de Oostzaanse club aan verenigingen in de Noord-Hollandse regio’s Zaanstreek en Waterland professionele hulp biedt om de sport in kwalitatief en kwantitatief opzicht te verbeteren. Die mogelijke assistentie nemen Sven Vermeulen en Anouk van Geenen voor hun rekening.  ,,We zitten hier in een volleybalwoestijn met enkele oases”, schetst bestuurslid technische zaken Michiel Majoor de situatie. ,,Er moet echt iets gebeuren om niet in de problemen te komen.”

De plannen begonnen vier jaar geleden. ,,In eerste instantie ging het er om om bij Compaen vooruitgang in de jeugdopleiding te bereiken. We ontwikkelden daarvoor een visie en de komst van Sven sloot daar uitstekend bij aan. Via de Academie voor Lichamelijke Opvoeding is hij opgeleid in het Atletic Skills Model, dat uitgaat van een brede, motorische ontwikkeling voor sporters.”

,,Enkele jaren terug hebben we al eens contact gehad met buurverenigingen om tot een samenwerking te komen, maar mede door corona is dat toen niet van de grond gekomen. Sven attendeerde ons op de mogelijkheid om een superclub van de Nevobo te worden. Met behulp van subsidie van de bond krijgt een vereniging dan een regierol in de regio om daar met inschakeling van betaalde krachten het volleybal te promoten. Die rol past Compaen wel.”

De vereniging manifesteert zich als gevolg van die visie al met een volleybalspeeltuin, waarin wekelijks meer dan dertig kinderen tussen anderhalf en vier jaar in Oostzaan actief zijn. ,,Ze zijn lekker aan het bewegen en ongemerkt leren ze bijvoorbeeld vallen, balanceren en mikken. Zaken waarvan allerlei andere sporten later ook profijt  kunnen hebben.”

In meer dan regionaal verband is er al de Compaen Academie. Meer dan zeventig volleyballers van 12 tot en met 35 jaar trainen hier op de zondagen. ,,De deelnemers komen zelfs uit Den Helder, Almere en Veenendaal”, aldus Vermeulen. Majoor: ,,Het mooist zou zijn als dit op termijn ook een trainersacademie wordt, zodat het kader van de clubs uit de regio hier geschoold wordt.”

Superclub Compaen gaat in ieder geval al op structurele wijze samenwerken met het Volendamse Move. De hoop is dat meer verenigingen uit de regio het belang van een krachtenbundeling inzien. ,,Als gevolg van de subsidie kunnen we bij hen een professional inzetten voor een bedrag dat ongeveer gelijk is aan dat van een verenigingskracht. Het is niet zo dat Compaen gelijk bij alles een rekening indient. Als er ideeën voor promotionele activiteiten zijn dan willen we clubs met behulp van hun eigen leden graag helpen. We zijn hiermee begonnen en hopen op een vliegwieleffect”, stelt Majoor.   

Tekst: Marcel Vermeulen