Torenspel levert Compaen Heren 1 zegen op

Oostzaan – De twee ’torens’ van Compaen hadden zaterdag een belangrijke inbreng bij de zege op Protos. In de dubbele meters David Bes en Jesse Koopman beschikt de ploeg over rijzige gestaltes op de flanken en dat lengtevoordeel betaalde zich uit.

De twee voormalige middenblokkeerders kozen om uiteenlopende redenen voor een functiewijziging. Ex-eredivisionist David Bes prefereerde een nieuwe rol om zijn rug te ontlasten, terwijl Jesse Koopman vaker het eindstation van een aanval wilde zijn.

Eerstgenoemde onderging vorig seizoen al die transitie, waar de ander dat deze competitie doormaakt. Uitgerekend op de dag dat hij zijn verjaardag vierde, beleefde Jesse Koopman bij de eerste thuiswedstrijd van de topdivisionist zijn geboorte als passerloper. De Amsterdammer sloeg door, over,  links en rechts langs de blokkering van de studenten. Met elf aanvalspunten legde hij een fundament onder de overwinning met 3-1. Met een verdedigende actie wist hij zelfs met glans een bal te pareren, waarmee Jesse Koopman zijn vorige leven als voetbaldoelman eer aan deed.

De aanvaller, die bij het begin van de tweede set in het veld kwam, profiteerde mogelijk van de onbekendheid bij Protos. Hij kwam bij de competitiestart tegen VCV pas na meer dan twee uur in het veld en wellicht dat bij de Utrechtse studenten bij het video kijken de aandacht toen al wat verslapt was.

Opgelet hadden ze wel bij de smashes van middenblokkeerder Lars Ent tijdens zijn debuut. Het team, dat elk seizoen op niet sportieve gronden weet te ontsnappen aan degradatie, had goed oog op de smashes van de uitblinker twee weken geleden. Functiegenoot Jason Hartman, ongeveer twintig centimeter kleiner, wist met zes aanvalspunten wel een hoog rendement te scoren.

Net als bij studieboeken dit jaar het geval is, bleek voor Protos ook de levering van een deugdelijke videocamera verlaat. Het team kon hierdoor niet meedoen aan de uitwisseling van beelden, zoals de topdivisionisten dat ook dit seizoen weer hebben afgesproken. 

Hierdoor kon Compaen niet de tactiek op de tegenstander afstemmen, maar moest van eigen kracht uitgaan. Gezien het resultaat in de thuiswedstrijd van vorig seizoen en de eindklasseringen van Protos was er wel vertrouwen in een goede afloop. Dat zorgde echter ook voor de druk van het moeten winnen, terwijl aan de andere kant van het net een ploeg stond die lekker onbevangen aan het volleyballen was. 

Die spanning bij Compaen leidde er toe dat het team moeizaam van start ging. De aanval kwam niet tot scoren, mede door slorigheden bij de rallypass. Alleen Vasilis Mandelaris onderscheidde zich positief. Na 11-14 in de eerste set kwam de machine op gang en bij 21-16 leek setwinst een kwestie van tijd. Het enthousiaste Protos gaf echter niet op en bij 23-22 was nog alles mogelijk. Met een geslaagde blokkering en een scorende drie-meteraanval zorgde Calvin Ooms voor de beslissing.

In de tweede set viel voor een Compaen een record te noteren. Niet eerder in de in totaal zes seizoenen topdivisie wisten de zeerovers een set met 25-9 te winnen. De aanval draaide toen op volle toeren. In een rotatie ging de stand van 7-6 naar 17-6.

Die glans was er in de derde set wel af. Compaen schakelde terug en Protos was niet van plan om al voor het donker worden in de sociëteit terug te keren. De Oostzaners keken steeds tegen enkele punten achterstand aan en wisten het gat nooit te dichten (23-25).

Met degelijk spel leek de ploeg van coach Sven Vermeulen in de vierde set snel orde op zaken te stellen. Compaen kreeg heel veel punten gratis en bij 19-12 leek wedstrijdwinst een kwestie van tijd. Protos kwam nog wel iets dichterbij, maar de eerste seizoenszege voor de piraten was niet af te wenden (25-21).

Compaen gaat volgende week op bezoek bij de uitgeleerde studenten van VV Utrecht.  

Tekst: Marcel Vermeulen